Hírösszefoglaló

2023.05.16. 10:50

Ezek a legfontosabb kecskeméti hírek május 16-án

Olvassa el a legfontosabb kecskeméti híreket!

baon.hu

Grósz Andor a Mazsihisz új elnöke

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Grósz Andor orvosprofesszort, a Kecskeméti Zsidó Hitközség vezetőjét, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány (HDKE) kuratóriumának elnökét választotta meg új elnökének budapesti közgyűlésén vasárnap. Grósz Andort 107-ből 70 támogató szavazattal választották meg a következő négy évre a leköszönő Heisler András utódjául.

Új köztéri alkotásokat avatnak fel Kecskeméten

Újabb köztéri emlékművel bővül Kecskeméten, a Karol Wojtyla Barátság Központ környezete. Balanyi Károly zománcművész által tervezett és alkotott emlékmű a magyar-lengyel barátságnak állít emléket. Az új emlékművet, a Magyar-Lengyel Barátság Emlékoszlopát Szent II. János Pál pápa – Karol Wojtyla – születésének évfordulóján, csütörtökön 11 órakor ünnepélyes keretek között avatják fel. A népkonyhaként is működő szociális intézmény előkertjének Horog utcai oldalán állították fel a napokban az emlékművet, melyet Sebastian Keciek lengyel nagykövet avat fel. Az új alkotást dr. Finta József érseki helynök, a kecskeméti Nagytemplom plébánosa fogja megáldani.

Kecskeméti pedagógusokat díjaztak Kalocsán

Ünnepélyes keretek között adták át hétfőn az idei Kunszt József-díjakat Kalocsán, az Astriceum Érseki Múzeumban. Az összejövetelen egybegyűlteket a díjat alapító dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek köszöntötte, aki szólt az egyik legszebb hivatásról, a pedagógusok munkájáról. A metropolita a díjat 2001-ben alapította, a Kalocsai Érsekség 1000 éves fennállása alkalmából Kunszt József egykori kalocsai érsek emlékére, aki az oktatás és a tudomány bőkezű mecénása volt. Az idei díjazottak között volt Talmácsi József, a kecskeméti Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda gimnáziumi tanára, valamint Bollerné Kiss Márta, a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola intézményvezető-helyettese.

Muzsikál az erdő

Muzsikál az erdő a Hírös Városban címmel május 20-án a kecskeméti Nyíri erdőben, 21-én pedig Lakitelek-Tőserdőn folytatódik a Muzsikál az erdő programsorozat. A Muzsikál az Erdő Alapítvány közleménye szerint május 20-án, szombaton a Nyíri erdőben, a Vackor Vár Erdei Iskola területén a gyerekeket kézműves- és sportfoglalkozások, akvarellfestés, a Ciróka bábszínház előadása és a Kecskeméti Vadaskert interaktív állatbemutatója várja. Az érdeklődők megtekinthetik az 1848-49-es múzeum és a Muzsikál az erdő 2022-es fotó- és gyerekrajz pályázatára érkezett alkotásokból, valamint a Baja környéki természetfotósok képeiből válogatott kiállítást is. A nap során fellép a Kodály Zoltán Iskola Aurin Leánykara Durányik László karnagy vezetésével, az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola fúvós zenekara Kuna Lajos vezetésével, a Mátyás Király Citerazenekar, a Kecskemét Táncegyüttes és Szirtes Edina Mókus, Szilágyi Áron pedig dorombbemutatót tart. Agócs Gergely a magyar népzene rokonságával kapcsolatos népzenei kutatásainak legfrissebb eredményeiről tart előadást, a Lóca Együttes interaktív családi koncertet ad, a Kösöntyű Néptánccsoport pedig erdei néptáncbemutatót tart.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában