Programajánló

2023.05.15. 16:39

Új köztéri alkotásokat avatnak fel Kecskeméten a magyar-lengyel barátság emlékére – galériával

Újabb köztéri emlékművel bővül Kecskeméten, a Karol Wojtyla Barátság Központ impozáns környezete. Balanyi Károly zománcművész által tervezett és alkotott emlékmű a magyar-lengyel barátságnak állít emléket.

Sebestyén Hajnalka

A szobor a magyar-lengyel barátságnak állít emléket

Fotó: Karol Wojtyla Barátság Központ

Az új emlékművet, a Magyar-Lengyel Barátság Emlékoszlopát Szent II. János Pál pápa – Karol Wojtyla – születésének évfordulóján, csütörtökön 11 órakor ünnepélyes keretek között avatják fel. A népkonyhaként is működő szociális intézmény előkertjének Horog utcai oldalán állították fel a napokban az emlékművet, melyet Sebastian Keciek lengyel nagykövet avat fel. Megáldja dr. Finta József érseki helynök, a kecskeméti Nagytemplom plébánosa, miután kifejti biblikus gondolatait – az évforduló okán Szent II. János Pál pápa e világi pályafutása – és az évszázados múltra visszatekintő magyar-lengyel barátság kapcsán. 

A rendezvényen mások mellett részvételét jelezte Karol Biernacki, a Lengyel Köztársaság szegedi tiszteletbeli konzulja is.

Karol Wojtyla személye és a barátság örök érvényű a két nemzet történelmében. A jelenlegi nehéz gazdasági- és feszült világpolitikai helyzet pedig még kiemelkedőbb jelentőséget ad ama ténynek, miszerint a néhai lengyel egyházfő születésnapjához kapcsolódóan monumentális obeliszkkel fejezik ki mélységes tiszteletüket a lengyel és magyar nép összetartozása iránt a Wojtyla Barátság Központ vezetői és a népkonyha sorsközössége.

Az esemény méltóságteljes hangulatát a Kodály Iskola Clarus fiúvegyeskarának kórus-előadása emeli majd, Szűcs Magdaléna karnagy vezetésével.

A szervezők minden érdeklődőt várnak a helyszínen az ünnepségre.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában