Ünnepség

2023.05.15. 20:23

Átadták a Kunszt József-díjakat Kalocsán – galériával, videóval

Ünnepélyes keretek között adták át hétfőn az idei Kunszt József-díjakat Kalocsán, az Astriceum Érseki Múzeumban. Az összejövetelen egybegyűlteket a díjat alapító dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek köszöntötte, aki szólt az egyik legszebb hivatásról, a pedagógusok munkájáról. A metropolita a díjat 2001-ben alapította, a Kalocsai Érsekség 1000 éves fennállása alkalmából Kunszt József (1790-1866) egykori kalocsai érsek emlékére, aki az oktatás és a tudomány bőkezű mecénása volt.

Tapodi Kálmán

Ünnepélyes keretek között adták át az idei Kunszt József-díjakat

Fotó: Tapodi Kálmán

Az ünnepség szónoka dr. Tóth Tamás pápai káplán, címzetes apát, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára arról is beszélt, hogy az elmúlt évtizedben megduplázódott a katolikus iskolai rendszer, ami óriási felelősséget kíván a fenntartóktól. „Mindannyian, akik foglalkozunk gyermekekkel, fiatalokkal tudjuk, hogy mindenkiben ott lapul, még a legvásottabbnak tűnő kölyökben is, az Isten képmása. Mindenkiben van olyan talentum, amelyet érdemes és sokszor megfeszített munkával ugyan, de ki lehet hozni valakiből” - hangsúlyozta Tóth Tamás.

A díjat minden évben Kunszt József kinevezésének évfordulóján, május 15-én, vagy e dátumhoz közeli napon adják át az elismerésre javasoltaknak. A díjazott a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye részéről egy bronz emlékplakettet kap, intézménye fenntartója részéről pedig egy havi bérnek megfelelő pénzjutalomban részesül.

A 2023-as év Kunszt-díjasai: Kalocsa város részéről, Fekete Antal, a Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium igazgatója. A szerzetesi fenntartású katolikus intézményekből: Talmácsi József, a kecskeméti Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda gimnáziumi tanára. A Főegyházmegye fenntartásában működő alapfokú katolikus oktatási-nevelési intézményekből: Keresztes József, a mélykúti Szent Tamás Katolikus Általános Iskola igazgatója, Bollerné Kiss Márta, a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola intézményvezető-helyettese. A Főegyházmegye fenntartásában működő középfokú katolikus oktatási-nevelési intézményekből: Pap Andrea, a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum tanára.

A díjátadón a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola növendékei és pedagógusai adtak színvonalas műsort.

 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában