Szavazás

2023.02.03. 13:44

Családbarát címért küzd a halasi kórház

A Magyar Kórházszövetség és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom 2018 óta keresi minden évben a családbarát megoldásokban élen járó kórházi osztályokat és kórházakat. Az idei öt jelölt intézmény között van a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház szülészet-nőgyógyászat osztálya is.

Pozsgai Ákos

A jelöltek között van a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a Szegedi Tudományegyetem Oktató Kórháza Szülészet-nőgyógyászat Osztálya is

Fotó: Pozsgai Ákos / archív-felvétel

A mozgalom fontos célja elismerni az egészségügyben dolgozók kitartását és erőfeszítéseit, azt, hogy fáradtan és kimerülten is keresik az emberbarát és családbarát megoldásokat a betegek és a munkatársaik számára. A pályázó kórházak: Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézete – Szent László telephely, gyermekhematológiai és őssejt-transzplantációs osztály, Kiskunhalasi Semmelweis Kórház szülészet-nőgyógyászat osztály, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház csecsemő-és gyermekgyógyászati osztály, Országos Korányi Pulmonológiai Intézet cisztás fibrózis részleg, Szent Margit Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztály.

A kiskunhalasi kórházat a Kiskunhalason szültem/szülök Facebook-csoport jelölte a pályázatra. A csoport ötlete 2020 tavaszán fogalmazódott meg, amikor Szegedről három szülész-nőgyógyász érkezett Kiskunhalasra a Covid-helyzet miatt kisegíteni, majd hivatalossá vált, hogy hosszabb távon is itt terveznek. A csoport létrehozói remélték, hogy így könnyebb lesz információkat megosztani egymással. A létrehozás óta folyamatos a jelentkezés, a csoport már több mint négyezer tagot számlál. A kismamák és anyukák mellett aktív tagok a kórházi dolgozók is: a nőgyógyászok, szülésznők, nővérek, kórházi védőnők, illetve a városi és a környező települések védőnői és számos egészségügyi munkatárs.

A kommunikáció a csoportban valóban nyílt és őszinte, az anyukák a posztokban – akár anonim módon is – kérdezhetnek, de nemcsak egymástól, hanem az orvosok, szülésznők, asszisztensek is szívesen segítenek nekik. 

Teszik ezt ingyen, a munkaidejükön kívül, akár este és hétvégén is. E mellett online szülésfelkészítővel és a szülészetet bemutató videóval is várják a kismamákat.

Az a fajta új szemlélet, nyílt, őszinte és naprakész kommunikáció, ami a Kiskunhalason szültem/szülök csoportban létezik, az a csoport alapítói és az anyukák visszajelzései szerint is páratlan. A csoportban található folyamosan frissített, naprakész információk mára egy hasznos tudástárrá bűvöltek, melyet a szakemberek is használnak és ajánlanak a kismamáknak. Ez az innovatív online kommunikáció egyértelműen egy olyan közös siker az önkéntesekkel és szakemberekkel, amely a családokat segíti a babatervezés és babavárás időszakában.

Szintén a Kiskunhalason szültem/szülök Facebook-csoporthoz tartozó kismamák kezdeményezésére a halasi kórházban baba-mama sarkot alakítottak ki. 

Ennek az innovatív, együttműködő hozzáállásnak is köszönhető, hogy folyamatosan emelkedik a születések száma, a korábbi években a háromszorosára emelkedett. A szülészeti és nőgyógyászati osztályon található helyiséget külsős, vizsgálatra érkező kismamák is használhatják, nemcsak az osztályon fekvő édesanyák. A baba-mama sarokban meg tudják szoptatni, etetni, tisztába tenni a babáikat az anyukák.

Az ilyen és hasonló innovációk a kórházi, egészségügyi közegben megjelenő családbarát gondolkodás alapköveinek tekinthetők. Ezekre a fontos, bár nem mindig szem előtt lévő mozzanatokra szeretné ráirányítani a figyelmet a Családbarát Kórházi Innováció 2023 című pályázat. A szakmai zsűri mellett február 10-ig lehet szavazni a Három Királyfi és a Magyar Kórházszövetség közönségszavazásán is. A  www.haromkiralyfi.hu oldalon lehet szavazni, fontos, hogy a szavazat elküldése után a szavazatot a visszaigazoló e-mailben meg kell erősíteni. A közönségdíjat és a szakmai zsűri díját a Magyar Kórházszövetség országos kongresszusán adják át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában