Ficsór József

2022.12.23. 11:35

A tíz éve elhunyt polgármesterre emlékeztek tisztelői Kiskunfélegyházán – galériával

A rendszerváltó társadalom első szabadon választott polgármesterére, Ficsór Józsefre emlékeztek tisztelői a városháza alulájában felállított emléktáblánál csütörtökön halálának tizedik évfordulóján.

Vajda Piroska

A városháza alulájában felállított emléktáblánál tartották a megemlékezést

Fotó: Vajda Piroska

A megemlékezésen Laczkóné dr. Szabó Klára, Félegyháza díszpolgára idézte fel az egykori városvezető munkásságát. Mint mondta, Ficsór József fáradhatatlan, lendületes és tisztességes munkájával még életében kivívta a bizalmat, a tiszteletet és a megértést. Személyiségére jellemző volt a segítségnyújtás, az emberi tisztesség, a lelkiismeretesség, a vezetői rátermettség és a szakami felkészültség. 

Ezekkel az emberi tulajdonságaival tudta elérni azt, hogy politikai hovatartozásától függetlenül az emberek elismerték azokat az eredményeket, melyeket a város fejlődésének érdekében tett.

Laczkóné dr. Szabó Klára harminc pontban emelte ki Ficsór József kétévtizedes polgármesterségének legfontosabb állomásait. Összefoglalójából kiderült, hogy Ficsór József vezetése alatt épült fel a Csanyi úti szociális otthon, a városi sportcsarnok, a Batthyány Lajos Általános Iskola, valamint a Kossuth Lajos Szakképző Iskola új emeleti szárnya, a Mezgé új épületszárnya, de szinte valamennyi önkormányzati intézmény megújult. 

Működése alatt valósult meg a város csatornahálózatának teljes kiépítése, az országzászló újra állítása, a Móra ülőszobor felavatása és a Móra tér teljes felújítása, a Szent János téren a Petőfi-ivókút és az Európai-ivókút elhelyezése, a Szent István templom melletti parkban az egészalakos Szent István szobor felállítása és a park megújítása, a Sarlós Boldogasszony-templom és a Kálvária felújítása.

Ficsór József fáradhatatlan közbenjárásának köszönhető az is, hogy a Kiskun Múzeumban állandó kiállítás nyílt a városhoz kötődő képzőművészek – Holló László, Szántó Piroska, Morell Mihály és Kovács Ferenc – örökségéből. Mindazonáltal Ficsór József nagy hangsúlyt fektetett a Petőfi és a Móra kultuszt ápolására, a város kulturális életének felpezsdítésére, a magyar kulturális értékek megőrzésére és ápolására. Ugyanakkor motorja volt a testvérvárosi kapcsolatoknak is.

Ficsór József polgármesterségének ideje alatt nem csak a város szellemi és kulturális javai gyarapodtak, de jelentős volt a városban az életfeltételek javulása is: új lakások, utak, járdák és parkolók épültek – összegezte Laczkóné dr. Szabó Klára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában