Szent Márton-nap

2022.11.16. 19:56

Lúdas Matyi történetét adták elő Ordason

Amikor mindennel spórolni kell, akkor mutatja meg igazán egy közösség erejét az, hogyan tudnak a maguk erejéből, a közösség tagjainak odaadásából egy nagyszerű, díszletes, jelmezes színielőadással, uzsonnával, lámpás felvonulással színesített Márton-napot rendezni az alig több mint 400 lakosú Ordas iskolásainak, óvodásainak.

Zsigmond Enikő

A gyerekek nagy örömmel fogadták a Lúdas Matyi bemutatóját

Fotó: Zsigmond Enikó

A tanító nénik fejéből kipattant ötlet – miszerint adják elő a gyerekeknek a Lúdas Matyit – mellé nagy lelkesedéssel álltak a szülők, lázas munkával készítették a jelmezeket, díszleteket, nagy nevetésekkel kísért szupertitkos próbákon csiszolva tökéletesre az előadást. Az óvodában aznap délelőtt levetítették a kicsiknek a történetet, megbeszélve, mi miért történik, az iskolások pedig befőttesüvegekből lámpásokat készítettek, üvegfestékkel szépen kidekorálva. 

Aztán eljött a délután, amikor is összegyűltek a faluházban az óvodások, alsós kisiskolások, szülők, nagyszülők, érdeklődők, hogy tanúi legyenek annak, hogyan hajtja be az ígéretét a szegénylegény a libáit elvevő, őt deresre húzó dölyfös nagyúron. Tágra nyílt szemek, hangos kacagás, számolták a Döbrögire mért huszonötöt kórusban a gyerekek. Apukák vágtattak söprűnyélből átlényegült lovakon, libás fejdíszben soroltak az alsós kislibák a mezítlábas, egyik anyukára megtévesztésig hasonlító Lúdas Matyi után. 

A nagy sikert arató színdarab után finom zsíros kenyér és tea várta a játszásban és nézésben megfáradt résztvevőket, és sok-sok sütemény is került utána az asztalra, szintén szülői felajánlásból. A szép estét a falu utcáin egy, lámpások fényénél tett séta zárta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában