Galériával

2022.11.03. 20:01

Átadták az új kézilabdacsarnokot Bácsalmáson

A város sportéletében jelentős változást hozhat az új kézilabda munkacsarnok, az eddigi csapatok mellett további korosztályos csapatok indulhatnak. Több hazai meccs várható, jöhetnek végre vendég csapatok, méltó helye lesz a bácsalmási kézilabdának, mely így újra felkerülhet az ország kézilabda- és sporttérképére – hangzott el a csütörtök délelőtti avatón, ahol hivatalosan is átadták az 1,2 milliárd forintból megépült sportkomplexumot, ami a labdajátékok mellett más sport-és kulturális eseményeknek is helyszíne lehet majd.

Pozsgai Ákos

Joó Balázs plébános is játszott a gyerekekkel az avató ünnepség után

Fotó: Pozsgai Ákos

Miután a kormány elfogadta az országos Kézilabda Munkacsarnok-fejlesztési Programot, 2017 júniusában jelent meg a Magyar Közlönyben, a bácsalmásival együtt, 17 munkacsarnok építéséről szóló kormányhatározat. A beruházások feltétele az volt, hogy a szükséges területeket az érintett önkormányzatok ingyenesen az állam tulajdonába adják. A beruházásokat a Nemzeti Sportközpont hajtotta végre. 

Az eredetileg tervezett összkeret az időközben jelentősen megemelkedett építőanyagárak miatt nem volt elegendő, a szükséges plusz forrást az állam kipótolta. 

Bácsalmáson az elhúzódó közbeszerzés,és engedélyeztetési eljárások után 2021. január elején kezdődhettek el az építési munkálatok a helyi sportpálya és a városi uszoda között kijelölt területen.

A kiskunhalasi székhelyű Modinvest Kft. kivitelezésében, az időjárási viszonyokhoz igazodva, februárban elindult a sportközpont kimérése és alapozása. A cég tájékoztatója szerint az épület több mint 1900 négyzetméter alapterületű, a küzdőtér több mint ezer négyzetméter, a küzdőtér feletti szabad magasság pedig 7,55 méter.

Az épület sport közcélú használata esetén 240 fő befogadására alkalmas, 150 ülőhelye nézőtér is épült. Hat öltöző – négy csapat öltözővel, egy bírói és egy tanári öltözővel – a szükséges mosdókkal, egyéb kiszolgáló helyiségekkel, szertárral és szellőző gépházzal, a megjelölt határidőre elkészült. A beruházás teljes költsége 1,2 milliárd forint volt és állami forrásból valósult meg.

– Több mint száz éve, 1913-ban, alakult meg a Bácsalmási Petőfi Városi Sportegyesület, ők fogják a leggyakrabban használni az új létesítményt – mondta köszöntőjében Németh Balázs polgármester. Szólt arról is, hogy komoly hagyománya van a kézilabdázásnak a városban, 1959-ben alakult meg a megyében a kézilabda szövetség, ekkortól kezdett a kispályás kézilabdázás elterjedni Magyarországon, gyakorlatilag azóta folyamatosan a kézilabdaélet Bácsalmáson is. Az utánpótlás vonalon férfi, női szakosztályban folyamatosan pattog a labda. Sokan viszont hobbi szinten kézilabdáznak, ami szenvedély is a számukra – emlékeztetett a település vezetője.

Bányai Gábor kormánybiztos szerint, ha már ekkor infrastruktúra jött létre Bácsalmáson a kézilabda mellé rendelve, a határmenti közelséget ki lehet használni, hogy a magyar lakta területekről bevonják a tehetségeket az anyaországi kézilabdasportba, akik esetleg később a magyar nemzeti bajnokságot vagy a magyar válogatottat is tudnák erősíteni.

Szorgalmazta a határon átnyúló közös sportprogramokat a délvidéki fiatalokat Bácsalmásra vonzva.

Pitz András, a Magyar Kézilabda Szövetség operatív igazgató-helyettese csatlakozva a kormánybiztos felvetéséhez, úgy fogalmazott, hogy a szövetségnek van a határon túli magyarok lakta területekre fókuszáló programja, amely a következő években ezt a célt is szolgálja majd.

A kézilabdacsarnok előterében leleplezték Ecker Tibor egykori bácsalmási kézilabdázó emléktábláját, aki fiatalon hunyt el, de sikeres sportpályafutása példaként szolgálhat a fiatalabb generációk számára.

Felavatták a munkacsarnok mellett kültéri szabvány kézilabdapályát is, amelyet a Magyar Kézilabda Szövetség épített és ajándékozta a városnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában