Galériával

2022.10.29. 12:13

Szárnyalt a fantáziája a halasi tökfaragó családoknak

Az őszi dekoráció elkészítéséhez ma már elengedhetetlen a tökfaragás a legtöbb helyen, noha megoszlanak a vélemények, sokak szerint inkább a halloween ünnephez tartozó szokás. A töklámpások készítése azonban egyáltalán nem idegen a magyar kultúrában sem. Ezt a hagyományt elevenítették fel a Kiskunhalason a VII. Ganzair Tökös Mulatságon.

Pozsgai Ákos

A Ganzair tökös mulatságára évről évre egyre többen kíváncsiak

Fotó: Pozsgai Ákos

A családi rendezvényt a Ganzair Kft. feldíszített hatalmas szerelőcsarnokában rendezték, ahol egyszerre elevenedtek meg a halloween ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ír szokások, amit elsősorban az angolszász országban tartanak, és a magyar hagyományok. A 20. század eleji paraszti világban ugyanis kifejezetten kedvelt volt Magyarországon a töklámpások készítése, amivel ijesztgették, heccelték egymást a fiatalok. Sok helyen tökvicsorinak hívták a betakarítást követően, néhol kifejezetten halottak napja és mindenszentek idején faragott tököt. A népszokás Erdélyben is kifejezetten kedvelt volt.

A halasi tökös mulatságon a tököt és a faragóeszközt a szervezők díjmentesen biztosították, a büfében tökös finomságokat is kínáltak a meleg tea és forralt bor mellé. Az eredetileg céges bulinak indult családi esemény mára a város legnagyobb tökfaragó fesztiváljává nőtte ki magát, ugyanis a cég dolgozóin és hozzátartozóin kívül bárki részt vehet rajta, és egyre több halasi család választja kikapcsolódni a rendezvényt.

Csak a fantázia szab határt a legötletesebben kifaragott tököknek, amit zsűrizni is szoktak, de emellett számos kiegészítő programmal is várják a szervezők az érdeklődőket, ahol a kelta, angolszász és magyar hagyományok tökéletesen kiegészítik egymást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában