Beruházás

2022.10.05. 16:09

Másfélszeres önerőre van szükség a kalocsai ivóvízhálózat-fejlesztéshez

Mint arról korábban mi is beszámoltunk: a városi önkormányzat közel 300 millió forint értékben pályázott ivóvízhálózat fejlesztésére, hogy 17 kritikus helyszínen csökkenteni tudja a rendszeres csőtörések miatt bekövetkező vízveszteséget.

Gábor János

Fotó: Shutterstock.com/illusztráció

A KEHOP-keretből igényelt projekt anyagát március végén nyújtották be, 70 százalékos, vagyis 204 millió forintos támogatási igénnyel. Ezen végül módosítani kellett, mivel a befogadást követő vizsgálat feltárta, hogy a város a teljes összeg ÁFA-tartalmát is beleszámolta a normatívába, de azt ilyen feltételek mellett nem lehet folyósítani.

A hiánypótlás ügyében kiírt rendkívüli képviselő-testületi ülésen, szerda reggel elhangzott: a 292 millió forintos összértékű fejlesztésből a 204 helyett csak 161 millió forintra nyújtható be igény, ezzel a korábban vállalt önkormányzati önerő a másfélszeresére: 87,6 millióról több mint 131 millió forintra emelkedik.

Dr. Filvig Géza polgármester közleményben tudatta: a vízközművek területén március óta bekövetkezett változások ellenére (Kalocsa ingyenesen átengedi az államnak a Kiskunvíz Kft.-ben lévő üzletrészét) a testület tudomásul vette a hiánypótlás szükségességét, és egyhangúlag arról határozott, hogy nem veszi el a beruházás lehetőségét a várostól, a 43,3 milliós többletkiadás ellenére sem engedi el a pályázatot. A terv szerint 17 helyszínen összesen 5 kilométernyi ivóvízvezetéket cserélnek ki, ha a tender kedvező elbírálásban részesül. Sok más hazai településhez hasonlóan Kalocsa ivóvízrendszere is jelentősen elöregedett, így teljes cserére szorulna. A vezetékek hossza a város alatt összesen 134 kilométer.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában