Beruházás

2022.08.08. 13:50

Huszonnégy férőhelyes bölcsőde épül Fülöpszálláson

A fülöpszállási önkormányzat idén is több fejlesztést tervez, melynek fedezetét a megyei Terület-, és Településfejlesztési Operatív Program, valamint a Magyar Falu Program pályázatain elnyert és elnyerhető forrásokból, illetve saját erőből kíván megvalósítani.

Gulyás Sándor

Célunk, egy olyan településkép kialakítása, ami megfelel az itt élők és az ide látogatók igényeinek, elvárásainak – fogalmazott Gubacsi Gyula polgármester

Fotó: Gulyás Sándor

A legnagyobb beruházás a kétcsoportos bölcsőde felépítése lesz. A kivitelezésre 200 millió forint áll jelenleg az önkormányzat rendelkezésére.– Az elmúlt év végén kaptuk meg az értesítést arról, hogy a korábban benyújtott bölcsődeépítési pályázatunk pozitív elbírálásban részesült. Az új létesítmény felépítésére 200 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertünk. Az építőipari költségek emelkedésével a rendelkezésre álló keret kevésnek bizonyult, így önkormányzatunk többlet támogatási igényt nyújtott be, melynek elbírálása még nem történt meg. A huszonnégy férőhelyes bölcsőde a közelmúltban átadott háromcsoportos óvoda közvetlen szomszédságában épül fel. 

A közbeszerzési eljárás lezajlott, munkálatok várhatóan még az idén megkezdőnek, a létesítmény várhatóan a jövő év második felére elkészül. 

A fejlesztés eredményeként létrejövő új intézmény biztosítja a bölcsődei ellátási formához való hozzáférést településünkön hozzájárulva a kisgyermeket nevelők munkavállalásának támogatásához – tájékoztatta hírportálunkat Gubacsi Gyula polgármester.

A fülöpszállási önkormányzat a Magyar Falu Program pályázatain is eredményesen szerepelt, és jutott közel 50 millió forint támogatáshoz. Egyebek mellett sikerült egy kilenc személyes Ford Transit típusú kisbuszt vásárolni, az új jármű megléte lehetőséget biztosított arra, hogy újraindítsák a tanyagondnoki szolgálatot. A közterületek gondozására és az utak javítására szolgáló kommunális gép vásárlására 15 millió, orvosi eszközökre 6 millió forintot nyert a község. Közel 19 millió forint jut a Solti utcai önkormányzati tulajdonú szolgálati lakást rekonstrukciójára, ami a tetőfelújításra, homlokzat szigetelésre, födém szigetelésre elegendő.

– Az egyik legfontosabb feladatunk, egy olyan településkép kialakítása, ami megfelel az itt élők és az ide látogatók igényeinek, elvárásainak. A pályázati forrásokat az önkormányzati tulajdonú ingatlanok felújítására kívánjuk fordítani.

Terveink között szerepel a faluház energetikai felújítása, központi buszmegálló építése, valamint egy sétáló utca és pihenőpark kialakítása a templom és az új óvoda között. 

A takarékosságot és a környezettudatosságot szem előtt tartva napelemekkel kívánjuk megoldani intézményeinek áramellátását. Folyamatban van a közvilágítás átalakítása, a LED-technológia bevezetése, az új térfigyelő-kamerarendszer kiépítése, mivel a jelenlegi már nem felel meg napjaink elvárásainak. A térfigyelő kamerák nem csak a közbiztonság növelését és a lakosság biztonságérzetének növelését szolgálják, hanem jó szolgálatot tesznek az illegális szemétlerakók felszámolásában is. A rendszer elsőként a település központjában épül ki, melynek költségeit saját erőből finanszírozza önkormányzatunk – sorolta a polgármester.

A vírushelyzet után lassan visszatérünk a régi kerékvágásba. Két nagy rendezvényt tervezünk idénre. A hagyományos falunapunkat augusztus második hétvégéjén tartjuk meg. A két napos program elsősorban a gyermekek kikapcsolódását szolgálja, de a felnőttek sem fognak unatkozni. A másik nagy rendezvényünk a szeptemberi szüreti felvonulás lesz. A jövő évben még két újabb nagyobb rendezvénnyel kívánjuk bővíteni a kínálatot – tette hozzá Gubacsi Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában