Galériával

2022.07.25. 13:49

Bányai Gábor: Feladataim közé tartozik a kecskeméti nagyberuházások előmozdítása

A megyeszékhelyet érintő fejlesztésekről tartott sajtótájékoztatót Bányai Gábor kormánybiztos és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester hétfőn a városházán. Az esemény fókuszában az intermodális csomópont megépítése és a Homokhátság vízpótlása állt.

Horváth Péter

Bányai Gábor kormánybiztos és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester közösen tartottak sajtótájékoztatót Kecskeméten

Fotó: Bús Csaba

Bányai Gábor, a fejlesztési tárca Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos a sajtótájékoztató elején elmondta, hogy feladatai közé tartozik az elakadt nagyberuházások előmozdítása. Első ilyenként említette a kecskeméti intermodális csomópont megépítését, aminek megvalósításának gyorsításán a forrásvesztés elkerülése érdekében dolgoznak – erről a Fejlesztési Koordinációs Bizottság döntött korábbi ülésén. 

A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy ha a megvalósítás folyamatába nem avatkozik be a minisztérium, akkor nem lenne tartható a fejlesztés 2023, december 31-i határideje. A bizottság arról döntött, hogy egy új fejlesztési program (és más hasonló program) forrásaiból elkülönítve folytathatják a projektet jövőre, illetve ha az uniós támogatásokat megkapja Magyarország, akkor akár idén is. E fejlesztési programot a kormány a Mercedessel kötött múlt heti megállapodásában is támogatja.  

Bányai Gábor hangsúlyozta, hogy jelenleg is folyik a tervezés, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. továbbra is dolgozik a csomópont megvalósításán. 

Mint fogalmazott, a folyamatot megakasztotta az ott lakók tiltakozása a vasút felett átívelő gyalogos átkelő megépítés ellen, ezért újra kell tervezni a létesítményt, de a mindenki számára elfogadható kompromisszum biztosan megszületik. A kormánybiztos elmondta, hogy a kiviteli tervek 2023-as elkészülte után, és a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően indulhat a fejlesztés. 

– Mindenki megnyugtatására szóljon, hogy mostanra állt össze az akarat, ami az ott élők megnyugvására lehet. Olyat nem lehet megépíteni, amit nem akarnak a lakosok – hangsúlyozta Bányai Gábor, hozzátéve: akár a teljes áttervezés is lehetséges, ami magában foglalhatja az állomások közötti, nem úttesten történő gyors átkelés lehetőséget is.

Az Alföld vízpótlásának kérdésről a kormánybiztos elmondta, hogy a Homokhátság program Kunszentmiklóstól Tiszaalpárig tartó északi két mintaterület részét képezi Kecskemét északkeleti területe, ahol a vízpótlási program keretében épül ki a megyeszékhelyet érintő csapadékvíz-elvezetés.

 Így lesz a város csapadékvíz-elvezetése része a Homokhátság vízpótlási programjának. A fejlesztés jövőre indulhat. 

Bányai Gábor elmondta, hogy az Európai Unió újjáépítési alapja forrást jelenthet a beruházáshoz, lévén, hogy e vízpótlási program is a  klímaváltozásra adandó válaszok közé tartozik.

Bányai Gábor szót ejtett a Kecskeméten megvalósítandó energiaközösségről is. A jogszabályok lehetővé teszik, hogy egy település a város gazdasági szereplőivel közösen energiaközösséget hozzon létre. Ez egy megfelelő betáplálási lehetőséggel rendelkező területen kialakított fotovoltaikus erőművet jelent. A megvalósítandó 20 megawatt kapacitás a nappali fogyasztási igény kielégítését szolgálhatja majd. 

A közösen megtermelt áramot a konzorcium tagjai a fogyasztási helyükön saját kvótájának megfelelő mértékig felhasználhatják és a beruházás három-öt éven belül visszahozza az árát.

Szemereyné Pataki Klaudia elmondta, hogy a városnak beruházásaival választ kell adni a Mercedes múlt heti kapacitásbővítésével járó kihívásokra, amit az említett fejlesztések szolgálnak. A fejlesztések a korábban kidolgozott tervbe illeszkednek, ami a közlekedési infrastruktúra tovább fejlesztése, az energiafelhasználás kérdése, valamint a klímavédelmi kihívásokra adott válaszok. Jelenleg a forrásszerzés időszakában vannak. Forrásokat a gazdaság szereplőitől és a kormányzattól tudnak bevonni. Az intermodális csomóponttal kapcsolatban hangsúlyozta: ahhoz, hogy a társadalmi egyeztetésen lévő terveket lezárják és a kivitelezés szakaszába lépjenek, a projekt nagy szereplőinek konszenzusra kell jutni. Mit fogalmazott, az egyeztetési folyamat végén járnak, ezt követheti a kivitelezés.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában