Bács-Kiskun

2022.06.29. 06:50

Meggyűrűzték a fehérgólya-fiókákat

Minden évben népszerű program a fehérgólya-fiókák látványgyűrűzése, melyet a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) és az MVM Démász Áramhálózati Kft. támogatásával szervez. A KNPI működési területén 95 gólyafiókát gyűrűztek meg a közelmúltban.

Tapodi Kálmán

Sokan vettek részt a gólyák gyűrűzésén.

Fotó: Tapodi Kálmán

 Az MME „Gólya road-show” elnevezésű programja évek óta sok érdeklődőt vonz. A fiókák egyedi számmal ellátott azonosító gyűrűt kapnak, egyik lábukra fémgyűrűt, a másikra műanyagból készült, úgynevezett színes gyűrűt, amelyen akkora a jelölés, hogy messzebbről is leolvasható távcső segítségével. Így akár itthon, akár vonulás közben vagy a telelőterületen is azonosíthatóak lesznek anélkül, hogy meg kellene fogni a madarat.

– A fehérgólya-fiókák június közepére érik el azt a fejlettségi kort, amikor gyűrűvel megjelölhetők. Ilyenkorra akkorák, hogy a lábuk már nem vastagodik tovább, így nem áll fenn az a veszély, hogy a gyűrű később elszorítaná. Ha egy fészekben mégis túl kicsik lennének a fiókák, akkor őket nem gyűrűzzük meg 

– számolt be hivatalos oldalán a Kiskunsági Nemzeti Park.

Az igazgatóság működési területén több településen is láthattak madárgyűrűzéseket az érdeklődök, akik között sok gyermek volt. A gyűrűzéseket a természetvédelmi őrkerületek vezetői összegezték.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park

– Kunpeszéren, Kunszentmiklóson és Kunadacson hét fészekben 27 fiókát gyűrűztünk meg. Itt meglehetősen sikeres költési eredményt tapasztaltunk, fészkenként az átlagos fiókaszám 3,9 volt. Egy fészekben öt fióka nevelkedett, négyben négy fióka, háromban pedig kettő – számolt be Schneider Viktor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, aki az MME Bács-Kiskun megyei helyi csoportjának is tagja.

Mint a beszámolóból kiderült, a helyszínekre ellátogattak a Kunpeszéri Általános Iskola, valamint a Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola diákjai és pedagógusai (összesen 118 fő), akik tájékoztatást kaptak a madárgyűrűzés jelentőségéről, valamint a térségben zajló faj- és élőhelyvédelmi tevékenységekről, például szó esett a kétéltűek és a hüllők (különösen a rákosi vipera) megőrzésének fontosságáról is.

Kalocsán és környékén hét településen – Kalocsa, Homokmégy, Öregcsertő, Kecel, Hajós, Miske, Drágszél –, 13 fészekben 29 fiókára került gyűrű. A fiókák jellemzően jó kondícióban voltak, fejlettségük csupán néhány esetben mutatott különbséget fészkenként.

– A tavaszi aszályos időszak és a későbbi felhőszakadással járó időjárás hatásai nem kedveztek a költésnek ebben a térségben. Egy keceli és egy drágszéli fészekben el sem kezdődött a költés, négyfiókás fészekaljat is csak Öregcsertőn találtunk – tájékoztatott Agócs Péter természetvédelmi őrkerület-vezető.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park

Kalocsán és környékén már tízéves hagyománya van a júniusi gólyagyűrűzésnek, idén is mintegy 150 felnőtt és gyerek tekintette meg, hogyan kerül gyűrű a kisgólyák lábára.

– Kiskőrösön mindhárom fészekben három fióka nevelkedik. Akasztón és környékén 21 fészekben van sikeres költés, ezekben 56 fióka cseperedik. Az MVM Démász emelőkosaras autójának segítségével 14 fészekhez sikerült feljutni, 39 jelölhető fióka volt bennük. A fiókák kora közt igen nagy szórás mutatkozott, a szinte már teljesen kifejlettől a pár naposig teljes volt a skála – mondta el a gyűrűzést végző Sápi Tamás természetvédelmi őrkerület-vezető. Öt fészekben négy fióka, hétben három fióka, másik hétben kettő fióka és egy fészekben egy fióka növekszik. Itt is sokan voltak kíváncsiak a gyűrűzésekre, amit összesen 390-en követték figyelemmel

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában