Múzeumok éjszakája

2022.06.24. 17:00

Gazdag programmal készülnek Kecelen

Szombat este nagyszabású programmal várja a Múzeumok Éjszakáján az érdeklődőket a keceli Pintér Művek.

Barta Zsolt

Közép-Európa legnagyobb haditechnikai múzeumát alakította ki a Pintér család az elmúlt évtizedek során a gyár melletti parkban. Repülők, harckocsik, ágyúk, rakétavetők, helikopterek, radarberendezések és egyéb kiállítási tárgyakkal is megismerkedhetnek az érdeklődők. A rendezvény 16 órakor kezdődik, és éjfélig tart. 16.30-kor köszöntő, programismertetés lesz, majd ezt követően a Bajai Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület magaslégköri ballon- és a Rakétamodellező Szakosztály statikus és dinamikus bemutatója tekinthető meg Mészáros András vezetésével. Majd 17 órakor „Egy katapultálás története” címmel Cseporán Mihály alezredes vadászpilóta és Szőke Sándor törzszászlós tart előadást. 

Az este egyik fénypontja lesz 18:15-kor Pintér József múzeumalapító tiszteletére a repülőgép-avató, névadó-megemlékezési ünnepség, koszorúzás, majd légi tiszteletadás lesz a Pintér Művek Haditechnikai Park és Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület szervezésében. 19.05-kor AN-2 működőképes csillagmotor bemutatása, repülőgépmotor-indítás lesz Török József közreműködésével. (Ezt 21.15-kor és 22 órakor megismétlik.) 19.15–21 óráig A Szent Korona titkai címmel Woth Imre, a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületének elnöke filmvetítéssel egybekötött előadása következik. Ehhez előszót mond Pintérné Farkas Csilla, utószót pedig Fekete Szabolcs plébános. Majd 21.30–kor, 22 órakor és 22.30-kor Pintér József emlékszoba kinyitása történik tárlatvezetéssel egybekötve. A rendezvény során kísérőprogramok színesítik a Múzeumok Éjszakáját. Így például kívül-belül megtekinthetők a járművek szakemberek segítségével. A T-72-es tankról Babinecz István harckocsiparancsnok szolgáltat különleges információkat az érdeklődő közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában