Galériával

2022.05.12. 14:30

Úszó költőszigetekkel és mocsári ciprusokkal gazdagították a halasi Csetényi-parkot

Az elmúlt napokban a Madarak és Fák napjához kapcsolódóan öt mocsári ciprus fát és két darab úszó költőszigetet helyezett ki a Csetényi-parkba a halasi Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület.

Pozsgai Ákos

A költőszigetek kihelyezésével fészekrakásra szeretnének ösztönözni egyes madárfajokat Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

A költőszigetek kihelyezésével megpróbálnak modellezni egy kisebb kavicszátonyos területet, melyekre a természetvédők tervei szerint az elsősorban kavicsos folyópartokon előszeretettel fészkelő madárfajokat tudnak majd fészekrakásra ösztönözni a Csetény-park vizén. Elsősorban a csérek és dankasirályok megjelenésére számítanak a környezetvédők, amivel tovább bővülne a meglévő madárvilág, de azt remélik, hogy a vízben élő teknősök is erőszeretettel használják majd napozóhelyként a víz felszínén lebegő kavicsos szigeteket.

– Ilyen és hasonló úszó költőszigeteket helyeztünk már el néhány éve a Jókai utcai rekultivációs területen kialakult tómedrekbe, melyeket már évek óta rendszeresen használnak különböző madárfajok. A ritka és védett gólyatöcs is fészket rakott a csérek és a vadkacsák mellett – mondta Greguss Viktor, a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület vezetője, aki azt reméli, hogy a park látogatói is érdeklődve figyelik majd az itt lévő madár-és természetvilágot.

A természetvédők a meglévő növényvilágot öt darab mocsári ciprussal is gazdagították, ami a vizes élőhelyeket kedveli.

– Ha folyamatos a vízállás, akkor feljönnek a víz felszíne fölé a fa légzőgyökerei, amelyek cseppkőhöz hasonló látványosságot nyújtanak – magyarázta Greguss Vitkor.

A Csetényi park egy részén – amely egy kisebb természeti rezervátumnak is mondható és közvetlen a város szélén a kórház melletti mocsaras, tavakkal borított területen található – az elmúlt egy évben komoly fejlesztések zajlottak.

Május végétől várja újra a látogatókat a park, amely látványos és izgalmas elemekkel bővült, így hamarosan Bács-Kiskun megye egyik kiemelkedő turisztikai szabadidős központja is lesz. 

Greguss Viktor szerint a Csetényi parkban végzett rekonstrukciós munkálatok nem bolygatták meg olyan mértékben a helyi élővilágot, hogy az visszafordíthatatlan folyamatokat idézett volna elő. – A kivitelezési munkálatok során kifejezetten ügyeltek arra, hogy óvják az itt lévő természeti élővilágot – hangsúlyozta a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában