GALÉRIÁVAL

2020.09.04. 17:30

Az ütemtervnek megfelelően halad az élménypark építése Halason

Sajtóbejárásra várták az újságírókat a város vezetői és a kivitelező cégek képviselői csütörtökön délután a Csetényi parkba, ahol Kiskunhalas eddigi legnagyobb turisztikai beruházása kezdődött el.

Pozsgai Ákos

Fotó:

A közel kilencszázmillió forintos európai uniós forrásból megvalósuló beruházás keretében teljesen felújítják a halasi gyógyfürdő mellett fekvő Csetényi parkot. Az új rekreációs és élményközpontban többek között kalandparkot, csónakázótavat, látogatóközpontot, kültéri fitneszparkot, éttermet és futópályát alakítanak ki.

– Június 22-én adtuk át a munkaterületet, azóta folynak a munkálatok az ütemtervnek megfelelően. Jövő nyár végéig kell elkészülnie a beruházásnak, utána gondolkodhatunk azon, hogyan üzemeltessük az élményparkot – mondta Fülöp Róbert polgármester a bejáráson.

Az elmúlt két hónapban a fogadó- és konferencia-központ, valamint a kilátó és étterem épületének az alapozási munkálatait végezték.

– A terveken az szerepel, hogy egy lebegő hatású épület lesz. A talapzat elkészült, amikor majd a tereprendezés megtörténik, akkor azt a hatást fogja kelteni, mintha egy oszlopon állna az egész – mondta az épülő konferencia-központról Földi Sándor, a Fliesenbau Kft. ügyvezetője. A központ nagy része könnyűszerkezetes épület lesz, a falazási munkálatok folynak. Még az ősz folyamán szeretnék ráhelyezni a monolit födémet, így a többi munka már nem függ majd az időjárástól – tette hozzá.

A kilátótoronynál a tómederbe épített alap a földből már kilátszik, a munka nehezén túl vannak. A kilátó három emelet, mintegy 17 méter magas lesz. Eddig a cölöpözési munkálatok folytak, amit csak a víz kiszorítása után tudtak megkezdeni. A következő két hónapban a szerkezeti elemeket és a födémet készítik el, hogy ne kelljen télen betonozni, így akkor már az épületen belül tudják az épületgépészeti munkálatokat végezni. A kilátórész fog a leghamarabb elkészülni, három hét múlva. A kilátó acélszerkezetből épül, faborítású lesz és akácfa járólapok lesznek rajta.

Kószó Róbert, a Regreen Field Kft. ügyvezetője a csütörtöki bejáráson elmondta: a cég vállalta a beruházásnak az infrastrukturális és zöldfelületi munkáit.

– Az a célunk, hogy a meglévő növényzetet minél nagyobb mértékben megtartva alakítsuk át a Csetényi parkot, ezért a helyi környezetvédőkkel együttműködve fogtunk a munkálatokhoz. A tervezett tókotrással vártunk a költési időszak végéig. Az elkövetkezendő időszakban ezek a munkálatok kezdődnek majd el, miután a belső tóban lévő halakat áttelepítették a külső részbe, ahol a nád érintetlen marad, így a madarak is át tudnak oda költözni – mondta Kószó Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában