Beruházás

2022.05.04. 19:06

Hamarosan készülhet a kalocsai főtért elkerülő új út

A Szentháromság térre nem térhetnek vissza a járművek, ezért több tervről is egyeztetés zajlik.

Gábor János

A Szentháromság teret elkerülő útra van szükség Fotó:Gábor János

Az évek óta lezárt Szentháromság térre – egy tavaly decemberben hozott parlamenti döntés következtében – nem térhet vissza a járműforgalom, ezért a belváros közlekedése átszervezést igényel. A lehetséges elkerülő utak tervezése folyamatban van – jelentette be a városházán dr. Filvig Géza. A polgármesteri tájékoztatóban elhangzott: néhány napon belül lezárulhat a szakmai egyeztetése annak a négy-öt útvonaljavaslatnak, ami szóba jöhet. 

A városvezető elmondta, hogy mielőtt kiválasztják a megfelelőt, hatósági szereplők és civilek véleményét is kikérik. Első körben a Kalocsai Rendőrkapitányság szakértőivel, majd olyan nagyobb tapasztalattal rendelkező helyiekkel tárgyalnak, mint a taxisok és a vezetőoktatók, végül pedig széles körű lakossági fórumot tartanak az ügyben, és csak ezt követően terjesztik a javaslatot a képviselő-testület elé. 

Mint ismert, a Szentháromság tér egy tavaly hozott törvény nyomán száz évre az egyházmegye kezelésébe került. Mivel az érsekség úgy döntött, hogy nem állítja vissza a területen korábban áthaladó kétirányú közutat, a belváros forgalmi rendjének átszervezése elkerülhetetlenné vált, sőt évek óta az, csak most már terítékre kerülnek konkrét elképzelések is. 

Az elkerülő út megépítéséhez – lévén régészeti kincseinek és történelmi épületeinek óvása érdekében maga idézte elő a helyzetet – az érsekség is hozzájárul. 

Az főegyházmegye egyrészt saját ingatlanrészek ingyenes átengedésével, másrészt kormányzati támogatás kijárásával támogatná a megvalósítást, amit teljes egészben a városra bízna. A korábbi nyilatkoztok szerint az érsekség mintegy 800 millió forintos kormányzati támogatásra kapott szóbeli ígéretet. 

A cél az, hogy megépüljön legalább egy elkerülő útvonal, amivel ismét gördülékenyebbé válna a Kossuth Lajos utca, a Hunyadi János utca, az Asztrik tér és a Szent István király út közlekedése. Ezeket a közterületeket korábban éppen a Szentháromság tér kötötte össze, de a jövőben valószínűleg a Petőfi Sándor utca egy szakasza, a Plébánia köz és a Batthyány utca fogja, ugyanis az első hírek alapján ezen a vonalon lehetne a leggyorsabban kikerülni a teret. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában