Házasság Hete

2022.02.16. 13:55

Szerelmesek padja várja a házaspárokat Mélykúton

Vasárnap elkezdődött a házasság hete, idén már 15. alkalommal hívják fel a figyelmet a család és a házasság értékeire. Mélykúton, a templomdombon felszentelték a szerelmesek padját, Kisszálláson, Kiskunmajsán filmvetítésre, valamint gyertyafényes vacsorára várják a házaspárokat, Kiskunhalason előadásokat szerveznek a házasoknak.

Pozsgai Ákos

Brandschott Csaba és felesége, Brandschottné Samu Mónika

Fotó: Pozsgai Ákos

A Házasság Hetét négy kontinens 21 országában ünneplik, Magyarországon több mint kétszáz program várja a házasokat. A szervezők idén a járvány miatt a figyelmet a kapcsolatok tudatos gondozására kívánják irányítani. A mélykúti Szent Joachim római katolikus templomban ünnepélyes nyitó szentmisével kezdődött a Házasság Hete programsorozata vasárnap délelőtt, a Nagycsaládosok Mélykúti Egyesületével közös szervezésben. Bolvári János plébános a szentmisén a házasság szentségéről beszélt, ami a házaspárokat egy életen át össze kell hogy kösse. A szertartást követően Bolvári János felszentelte a templomdomb oldalában, a házaspárok útján elhelyezett Szerelmesek padját, amelyet Brandschott Csaba mezőgazdasági vállalkozó ajánlott fel a plébániának és készítette el. 

A padra az első szerelemlakatot ő helyezte el feleségével, Brandschottné Samu Mónikával. Bolvári János arra biztatta a jegyespárokat és a házaspárokat, hogy minél többen hozzák el a kapcsolatukat jelképező szerelemlakatot a padra. 

A Házasság Hete alkalmából élő zenés, gyertyafényes vacsorára várták Mélykúton és Kisszálláson is a házaspárokat. Szerdán a Szerelempróba című filmet vetítik a mélykúti Csorba-házban, Kisszálláson pedig a könyvtárban. Szombaton Pintér Béla koncertjére várják az érdeklődőket a Szent Joachim-templomba, ahol másnap tartják a sorozatot záró misét. Kiskunhalason a református imaházba várják csütörtö­kön délután 5 órára az érdeklődőket, ahol négy előadás is elhangzik majd. Kuris István László alpolgármester szerint a Házasság Hete kapcsán a család fontosságáról kell beszélni. 

– Míg 2014 előtt évente 70-80 polgári házasságkötés volt a városban, addig 2015-ben a házasságkötések száma 100 fölé emelkedett, 2020-ban pedig már 200 pár mondta ki a boldogító igent a halasi városházán 

– számolt be az alpolgármester. 

A halasi városházán a házasulandókat megújult házasságkötő terem várja, az önkormányzat a kormányzati családtámogatások mellett helyben is igyekszik segíteni a gyermeket váró családokat. A helyi otthonteremtési kedvezmények között említette az alpolgármester az újszülötteknek járó babacsomagot, az elsős kisiskolásoknak járó iskolakezdési csomagot és támogatást, illetve a család és a házasság évében elindított jegyes csomagot. – Ezzel szeretne az önkormányzat hozzájárulni, hogy a Halason családot alapítók érezzék, ebben a városban jó letelepedni, és akár hosszú távon is érdemes tervezni a jövőt – tette hozzá Kuris István László alpolgármester.

Sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez

A Majsai Nagycsaládosok Egyesülete első alkalommal szervezte meg a városban a rendezvénysorozatot. A programok vasárnap este szent­misével kezdődtek a katolikus templomban. Mint azt a szervezőktől megtudtuk: a közös kikapcsolódást nyújtó játékra a [email protected] címen még várják a vállalkozó kedvű párok jelentkezését. A résztvevők egy kalandtúrába is bekapcsolódhatnak, melynek során különböző feladatokat kell teljesíteniük. Az első próbatétel egy szál virág vásárlása volt az egyik helyi üzletben, ahová Valentin-napon sok férfi tért be, hogy így is köszöntse kedvesét. A házasság heti programok csütörtökön Mihalec Gábor párterapeuta előadásával folytatódnak. Az érdeklődőket 17 órára várják a Konecsni György Művelődési Központban. A program záróestjén a kalandtúra résztvevői között egy gyertyafényes vacsorát is kisorsolnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában