Galériával

2022.01.14. 19:55

Kívül is megújult a szabadszállási közkonyha

Befejeződött a szabadszállási közkonyha külső felújítása. Az ünnepélyes átadást pénteken tartották meg.

Gulyás Sándor

Balról jobbra: Darabos József polgármester, dr. Salacz László országgyűlési képviselő és Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének elnöke

Forrás: Gulyás Sándor

Fotó: Mediaworks

– A közkonyhának helyet adó Nagyvendéglő épületének külső és belső felújítása a kormányzati, valamint a megyei Település-, és Területfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert támogatásokból és saját erőből valósult meg. A helyi értékek megőrzése, ápolása, közös érdekünk. A fejújítás során arra törekedtünk, hogy az épület mérnöki és művészeti erényeit megőrizzük az utókor számára. A helyi védettségű homlokzat megtartotta eredeti, patinás jellegét, a létesítmény belül pedig minden tekintetben megfelel a szakmai elvárásoknak – fogalmazott beszédében Darabos József polgármester. 

A városközpontban lévő épület belső felújítása 2016 augusztusában kezdődött el. Az egykori „Nagyvendéglő” épületének átalakítása 250 millió forintba került, melyből 150 millió forint volt az állami támogatás. 

– Az első ütemben a belső felújítást végezték el a szakemberek. A második ütemre 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzat megyei TOP-os keretből. Az idén tavasszal induló projekt keretében megvalósult a helyi védettséget élvező épület lábazati injektált falszigetelése, a homlokzati elemek reprodukálása, vakolatképzés, felületképzés és festés, valamint egy akadálymentesített parkolót is kialakítottak a szakemberek. A rendelkezésre álló keretből a szociális étkeztetés biztosításához nélkülözhetetlen eszközök (asztalok, székek, fogasok) is beszerzésre kerültek. A felújításnak köszönhetően a „Nagyvendéglő” épülete a városközpont egyik évköve lett. Biztos vagyok abban, hogy a jövőben is hasonló sikereknek fogunk örülni, mert ahogyan Magyarország, úgy Szabadszállás is előre megy – fogalmazott dr. Salacz László országgyűlési képviselő.

Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének elnöke, a Bács-kiskun Megyei Közgyűlés tagja az összefogás fontosságára, erejére hívta fel a figyelmet. 

– Az épület felújítása, a közkonyha ide telepítése nagyon kiváló példája annak, amikor a helyi kezdeményezés mellé odaáll a megye és a kormány egyaránt. Ha van összefogás, van eredmény. Azt kívánom Szabadszállásnak, hogy továbbra is legyenek célok, hosszú távú elképzelések, és a továbbiakban is használják ki a kínálkozó lehetőségeket – tette hozzá Gáspár Ferenc. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában