Galériával

2021.12.07. 11:25

A száz éve született Szegedi Sándor szőlőnemesítőre emlékeztek Kecskeméten

A Kecskeméti Köztemetőben lévő sírjánál emlékeztek meg hétfőn Szegedi Sándorról, a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet katonatelepi állomásának egykor igazgatójáról, egy igazi lokálpatriótáról.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

Dr. Szegedi Sándor 1950-től nyugállományba vonulásáig (1981) a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben dolgozott. 1951-től a katonatelepi kutató állomáson tevékenykedett, amelynek 1962-től vezetője volt, majd az intézet tudományos igazgatóhelyettesi tisztségét töltötte be. Nevéhez számtalan szőlőfajta, első sorban csemegeszőlők kötődnek, amelyet ma is ismernek és termesztenek.

Forrás: Bús Csaba

A megemlékezésen elsőként Szabó Attila, a katonatelepi kutatóintézet jelenlegi igazgatója mondott beszédet, majd dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, aki Szegedi Sándort, a város díszpolgárát a magyar mezőgazdasági élet kiemelkedő személyiségének és Kecskemét közéletének ikonikus alakjának nevezte.

Mint elmondta, Szegedi Sándor már tanulmányai alatt eldöntötte, hogy jobb, a betegségekkel szemben ellenállóbb szőlőfajták előállításával kísérletezik majd.

– Elsősorban kutatásszervezési feladatok irányítójaként, motorjaként méltatták, rendszerszemléletű stratégiai tervezőként, nemzetközi tekintélyű kutatóként emlegették. Nagyszerű tudományos életútja mellett mindig aktívan kapcsolódott be Kecskemét közéletébe is.

Forrás: Bús Csaba

A katonatelepi tanyavilág fejlesztésének elhivatott képviselője volt.

Korán kelt, mint jó gazda hajnalban bejárta a határt, és mire munkatársai megérkeztek, be is számolt tapasztalatairól. A kertészeti szakemberekkel végzett közös kutató és társadalmi munkái során igazi közösségeket kovácsolt össze. Vidám, rendkívül közvetlen stílusa miatt nagy baráti társasággal rendelkezett és nagyon sok tisztelője volt. A természet szeretete határozta meg életstílusát – mondta az alpolgármester, aki kiemelte: Szegedi Sándor igazi lokálpatriótaként dolgozott, nemes célokért küzdött, mindig a közérdek szolgálatában.

– Fáradhatatlanul és kitartóan törekedett arra, hogy Kecskemét a szőlőnemesítés központjaként kiemelkedő szerepet töltsön be a régió és az ország életében. Törekvései, útkeresései és eredményei mind-mind a magyar mezőgazdaság fejlődését szolgálták – jelentette ki dr. Szeberényi Gyula Tamás.

A megemlékezés végén a síremléknél koszorút helyezett el többek között Szegedi Sándor családja, a kutatóállomás, az önkormányzat és a Mathiász János Borrend.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában