Nobel-díj

2021.11.27. 12:02

Magyarok, akik a legtöbbet tették az emberiségért

November 27-e a Nobel-díj alapításának emléknapja. Az elismerést 1901 óta évente ítélik oda, de vajon hány magyar büszkélkedhet vele? Cikkünkben összegyűjtöttük a kitüntetetteket.

Várkonyi Rozália

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

Alfred Nobel svéd kémikus és nagytőkés, a dinamit feltalálója alapította a Nobel-díjat. A végakaratában egy alapítványra hagyta a vagyonát azzal, hogy annak kamatait öt egyenlő részben díjakként osszák ki azok között, akik a megelőző évben a legtöbbet tették az emberiségért. A Nobel-díj hamar a legrangosabb tudományos elismeréssé vált. Az eredeti kategóriák: fizika, kémia, fiziológia és orvostudomány, irodalom, valamint a békéért tett erőfeszítések. A díjakat 1901 óta évente ítélnek oda.

Magyarok, akik büszkén vehették át a Nobel-díjat

Magyarok Magyarországon

Szent-Györgyi Albert, fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat kapott, melyet 1937-ben vehetett át a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársav-katalízis szerepének terén tett felfedezéseiért – olvasható a nobelprize.org oldalon.

Kertész Imre, irodalmi Nobel-díjat vehetett át 2002-ben írói munkásságért, amely az egyén sérülékeny tapasztalatának szószólója a történelem barbár önkényével szemben.

Magyarok külföldön

Lénárd Fülöpöt (Philipp Eduard Anton von Lenard) fizikai Nobel-díjjal ismerték el 1905-ben, a katódsugárzással kapcsolatos munkásságáért. Lénárd 1882-ben hagyta el hazánkat, német állampolgár lett.

Hevesy György kémiai Nobel-díjat kapott 1943-ban, a radioaktív izotópok indikátorként való alkalmazásáért a kémiai kutatásban. Ezeket a kutatásokat a Freiburgi Egyetemen végezte, 1943-ban Svédországba költözött (a díj odaítélésekor még magyar állampolgár volt).

Békésy György (Georg von Békésy) fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjjal ismerték el 1961-ben a fül csigáján belüli ingerlés fizikai mechanizmusával kapcsolatos felfedezései miatt. Kutatásait még Magyarországon kezdte, de 1946-ban az Egyesült Államokba költözött, amerikai állampolgár lett.

Wigner Jenő (Eugene Paul „E. P.” Wigner) fizikai Nobel-díjat kapott 1963-ban az atommagok és az elemi részecskék elméletének továbbfejlesztéséért, különös tekintettel az alapvető szimmetriaelvek felfedezésére és alkalmazására. 1933-ban emigrált az Egyesült Államokba.

Gábor Dénes (Dennis Gabor) szintén fizikai Nobel-díjat vehetett át 1971-ben a holográfia feltalálásáért és fejlesztéséért. 1934-ben telepedett le végleg Nagy-Britanniában.

Harsányi Jánost (John Harsanyi) közgazdasági Nobel-emlékdíjjal ismerték el 1994-ben a nem-kooperatív játékok elméletében az egyensúlyelemzésre vonatkozó úttörő munkássága miatt. Amerikai állampolgár lett, 1950-ben hagyta el hazánkat.

Oláh György (George Andrew Olah), kémiai Nobel-díjat kapott, melyet 1994-ben vehetett át a pozitív töltésű szénhidrogének tanulmányozásában elért eredményeiért. Amerikai állampolgár lett, miután 1956-ban elhagyta az országot.

Herskó Ferenc (Avram Hershko) kémiai Nobel-díjat vett át 2004-ben az ubikvitin közvetítette fehérje-lebontás felfedezéséért. Izraeli állampolgár lett, miután 1950-ben távozott Magyarországról.

Magyar felmenőkkel rendelkező Nobel-díjasok

Bárány Róbert (Robert Bárány) fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat kapott 1915-ben a vesztibuláris apparátus (egyensúlyszerv) fiziológiájával és kórtanával kapcsolatos munkáiért. Szülei magyar származásúak, Bárány Bécsben született osztrák állampolgár volt.

Zsigmondy Richárdot (Richard Adolf Zsigmondy) kémiai Nobel-díjjal tüntették ki 1925-ben a kolloid oldatok heterogén természetének bizonyításáért és a modern kolloidkémiában alapvető fontosságúvá vált módszereiért. Szülei szintén magyar származásúak, és Zsigmondy is Bécsben született osztrák állampolgár volt.

Milton Friedman közgazdasági Nobel-emlékdíjat kapott 1976-ban a fogyasztáselemzéshez, a pénztörténethez és -elmélethez való hozzájárulásáért, valamint a stabilizációs politika összetettségének bemutatásáért. Amerikai állampolgár volt, magyar szülei még születése előtt kivándoroltak.

Daniel Carleton Gajdusek fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat vett át 1976-ban a fertőző betegségek terjedésének és eredetének új mechanizmusainak felfedezéséért. Édesanyja magyar, édesapja szlovák származású, ő maga az Egyesült Államokban született.

Elie Wiesel munkásságát béke-Nobel-díjjal ismerték el 1986-ban a Hitler haláltáboraiban történt teljes megalázottság megtapasztalásának és az emberiesség semmibe vételének feldolgozására irányuló küzdelmei, valamint a béke érdekében végzett gyakorlati munkája eredményeként. Wiesel Máramarosszigeten született magyar szülők gyermekeként, a második világháború után Franciaországba emigrált, majd az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le.

Polányi János (John Charles Polányi) kémiai Nobel-díjjal tüntették ki 1986-ban az elemi kémiai folyamatok dinamikája terén végzett kutatásokért. Polányi Berlinben született, szülei magyarok voltak.

Louise Elisabeth Glück irodalmi Nobel-díjat vett át 2020-ban az összetéveszthetetlen költői hangja miatt, amely szigorú szépséggel egyetemessé teszi az egyéni létet. Glück apai nagyszülei voltak magyarok, 1900-ban érkeztek New Yorkba.

Borítóképünkön a Nobel-díj látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában