Mindenszentek

2021.10.28. 06:55

Kisbuszok segítik a napokban a temetői közlekedést Kecskeméten

A közelgő Mindenszentek és halottak napja alkalmából sokan már ezekben a napokban kimennek elhunyt szeretteik sírjaihoz a temetőkbe. Aki virágot, koszorút vagy mécsest visz magával, annak bizony mélyen zsebbe kell nyúlnia. Ha azonban előre tájékozódik, most már akár féláron is beszerezheti ezeket.

Sebestyén Hajnalka

A Mindenszentek és a halottak napja a legtöbb ember számára szomorú ünnep, ugyanakkor meghitt. Az égő gyertya, a díszes koszorúk és a szép virágok mind-mind emelik a méltó és kegyeletteljes megemlékezés bensőséges hangulatát. Sokan már hetekkel ezelőtt megvásárolták a mécseseket, most pedig a friss virágokat keresik. A boltokban, a piacokon és virágüzletekben, illetve a temetők előtti árusoknál nincs hiány semmiből, bőséges a választék, az árak viszont nagyon eltérőek.

Gyertyát ma már csak nagyon kevesen visznek a temetőkbe, hiszen tűzveszélyes és a szél is gyorsan elfújja. Ehelyett az üvegmécsest választják, mely zárt, így biztonságosan és sokáig éghet benne a mécses. Az ára függ a nagyságától, formájától és mintázatától. A legolcsóbban, 100 forinttól a kisebb, egyszerűbb változatokhoz lehet hozzájutni, a nagyobbak átlagára 200 és 500 forint között mozog, az egészen nagyokért pedig akár 1500 forintot is elkérnek. Aki azonban eddig kivárt, annak jó hír, hogy van olyan hipermarket, ahol már féláron beszerezhetők.

Fotó: Bús Csaba

A sírkoszorúk terén óriási a választék, a készítők kreativitásának köszönhetően szebbnél szebb darabokból lehet válogatni. Vannak természetes alapanyagokból készültek, koszorúalapokon, de egyre több az asztaldísz formájú, és persze akadnak műanyagok is. A legtöbb díszes koszorú 2000–2500 forinttól kapható, de akár 6000 forintba is kerülhet. Az egyszerűbb, egészen kicsi darabokat azonban már 1000–1500 forintért is megvehetjük, a kicsi műanyagokat pedig még ennél is kevesebbért.

Az élő virágok terén a krizantémot kínálják a legtöbb helyen. A kisebb cserepesek ára 370 és 500 forint között mozog, míg a nagyobbaké 750 forinttól indul. Szálas virágként jellemzően 500–900 forint között vásárolhatjuk meg a krizantémot. A csokrok ára is hasonlóan alakul, mérettől függően, de a nagyobbakért 1300 forintot is elkérhetnek.

Mielőtt azonban bárki felkeresi a temetőt, érdemes tájékozódni az ünnepi temetői rendről. A Kecskeméti Köztemetőben az október 28. és november 1. közötti időszakban a temetési szertartások szünetelnek. A temető jelenleg 6.30-tól 20 óráig, a megemlékezés napjai alatt (október 31. és november 1.) 6 órától 21 óráig tart nyitva. November 6-tól áll vissza a szokásos téli nyitvatartási rend, 7 órától 18 óráig.

A krizantémot kínálják a legtöbb helyen
Fotó: Bús Csaba

A temető gépkocsi forgalmi rendje is változik az alábbiak szerint. Csütörtökön és pénteken a temetőbe 7 és 19 óra között lehet behajtani. Szombaton és vasárnap 6 és 10 óra között engedélyezett a behajtás, utána csak a mozgáskorlátozottak, valamint a temetői kisbuszok közlekedhetnek a temetőben. Hétfőn csak 6 és 10 óra között mehetnek be autók, utána már mindenkinek tilos.

A behajtást korlátozó napokon ingyenesen igénybe vehető kisbuszok segítik a temetőn belüli közlekedést.

A főbejárattól induló 8–10 személyes kisbuszok elsősorban az idősek, mozgásukban korlátozott személyek sírokhoz való eljutását segítik.

A forgalom zavartalan lebonyolítása érdekében a temetőben, illetve annak környékén megerősített rendészeti szolgálatot biztosítanak, a rendőrség, a városrendészet és a polgárőrség nyújt segítséget a bűncselekmények, balesetek, közlekedési, parkolási akadályok kialakulásának megelőzése érdekében.

Kedden már lesznek temetések, azon a napon autóval 7 és 10 óra között, valamint 16 és 19 óra között lehet behajtani a temetőbe.

Közös megemlékezés

November 1-jén 17 órakor kegyeleti megemlékezést tartanak a ravatalozó melletti Katona József-emlékszobor előtt. A megemlékezésre, az ökomenikus istentiszteletet követő közös gyertyagyújtásra minden érdeklődőt várnak.

 

Ezek is érdekelhetik