védett faj

2021.09.29. 16:40

Hetven tő őszi füzértekercsre bukkantak Homokmégyen

A Kiskunsági Nemzeti Park honlapján tette közzé, hogy az idei kevés csapadék az őszi füzértekercs virágzását is befolyásolja. Szerencsére a szakemberek egy 70 töves állományt találtak Homokmégy területén.

Várkonyi Rozália

Forrás: knp.hu

Fotó: Biró Csaba

A tavalyi évhez hasonlóan az idei időjárás sem ideális az őszi füzértekercs vagyis latin nevén Spiranthes spiralis virágzásának. Ismert élőhelyeiken kisebb számban találjuk virágzó példányait az egyetlen ősszel virító, kistermetű orchideánknak. A Kiskunsági Nemzeti Park (KNP) munkatársai szerencsére Homokmégyen egy eddig nem ismert, 70 töves állományára bukkantak – közölte a knp.hu.

Spirálszerűen csavarodó száron ülnek az őszi füzértekercs virágai, a nevét is innen kapta. A parányi virágok olyanok, mintha kristálycukorba mártották volna őket. Akár már nyár végén is elkezdődhet a virágzás, de egészen októberig is elhúzódhat, viszont ha a körülmények nem megfelelőek, akkor a növény virágokat és leveleket sem növeszt.

Érdekesség, hogy a virágzó példányaik már legalább 11 évesek, mivel nyolc év kell, hogy föld feletti leveleket fejlesszen, és újabb három év, hogy virágozzon is.

Ezt a kicsi, 6-20 centiméteres szürkészöld növényt elég nehéz megtalálni, köszönheti ezt a színének, amely miatt beleolvad a környezetébe. Ha viszont szerencsénk van és megleljük, érezhetjük a néha édes, vaníliához, mandulához és gyöngyvirághoz hasonló illatát.

Fotó: Ábrám Örs / knp.hu

A füzértekercsnek – ahogy több orchideának is – gombákra van szüksége az életben maradáshoz. Magjának nincs tápanyag tartaléka, ezért a csírázáshoz gombákat használ. A csíranövény gyökerei és a gombafonalak egybenőnek és mikorrhizát alkotnak így a fiatal növény a gomba parazitájává válik, vizet, ásványi- és szerves anyagokat kap a gombamicéliumtól. Ez a gombakapcsolat azután is megmarad, hogy már levelet hozott.

Leginkább a Duna-Tisza közén, a szikes pusztákon lévő löszhátakon, száraz, legeltetett vagy kaszált gyepeken találkozhatunk ezzel a növénnyel. A közlemény szerint körülbelül 6000 tő lehet a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén. Az elmúlt években találtak már őszi füzértekercset Harta-Akasztó-Dunatetétlen térségében, Apajon, Csengődön, Pálmonostorán, Szakmáron és Újsolton, de néhány töves előfordulásról van adatuk Kiskőrösről is. A növény számára fontos a legeltetés vagy a kaszálás, sajnos élőhelyet beerdősülés, becserjésedés veszélyeztetheti,

A faj hazánkban védett, természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában