galériával

2021.09.10. 19:50

Átadták az új parkolót és az ipari parkot Madarason

Saját beruházásból új, 10 állásos térkővel burkolt parkolót építettek a község központjában.

Márton Anna

Az ünnepélyes átadást pénteken délelőtt tartották, ahol jelen volt Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője is. Az új építményeket Nyírő József plébános áldotta meg.

Az ipari park projekt során a terület bekerítése is megtörtént ipari és drótfonatos kerítéssel, amelyen két kaput alakítottak ki. A közel 1300 négyzetméter alapterületű ipari parkban nagy teherbírású térkőburkolattal ellátott utat létesítettek. Létrehozták a közterületi útcsatlakozást, valamint a közüzemi-ellátás kiépítése is megvalósult.

– A vízelvezetés előzetes tervezése során figyelembe vettük a község csapadékvíz-elvezetési tervét, így a térburkolat tengelyében zárt, 30 centiméter átmérőjű beton csapadékcsatorna, és csapadékvíznyelő akna került kialakításra – tudtuk meg Balla Csaba polgármestertől. – Az így összegyűjtött csapadékvíz egy szennyfogón keresztül a községi csapadékvíz-elvezető rendszerébe kerül a Szent István utcában.

A parkolási igények kielégítése érdekében egy 10 állásos, térköves parkolót építettek az elmúlt hónapokban a település központjában.

A mintegy 430 négyzetméteres beruházást az önkormányzat saját erőből, saját gépekkel valósította meg, a térkövek is helyben készültek. Közvetlen szomszédságában egy 330 négyzetméteres parkot is kialakítanak.

– A Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Programjában gyártottuk le a térköveket – folytatta a polgármester. – A korábbi burkolathoz képest most erősebb és fagyállóbb térköveket használtunk, amelyek megváltozott receptúra szerint készültek. Az önkormányzat dolgozói a Közfoglalkoztatási programon keresztül a Gazdaság élénkítő Programban beszerzett földmunkagépekkel és szállítójárművekkel végezték a földmunkálatokat.

– Az Univer Coop Zrt. is hozzájárult az infrastrukturális fejlesztéshez. Az ő finanszírozásukból vásároltuk meg azokat az anyagokat, amelyeket nem tudtunk legyártani. Ilyen például a geotextil, a „K” szegély, vagy a bazalt zúzalék. A projekt kiemelt fontosságú, mert saját emberekkel, saját gyártású anyagokkal, saját gépekkel tudtuk megvalósítani – mondta hírportálunknak Balla Csaba polgármester.

– A két beruházás élénkíti a helyi gazdaságot, és a foglalkoztatást is segíti

– hangzott el az átadáson. Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte, hogy az elmúlt években a kormány egyik legfontosabb küldetése az volt, hogy a legkisebb település is fejlődjön. – Ennek a munkának köszönhetően elmondhatjuk, hogy Madaras is épült, szépült az elmúlt években – folytatta Zsigó Róbert, majd a teljesség igénye nélkül kiemelt néhány fejlesztést a közelmúltból.

– A Nagyboldogasszony utcában a Kálváriához vezető járdát idén 20 millió forintból újították fel, egy önkormányzati ingatlanban pedig két lakást alakítottak ki közel 30 millió forintos pályázati pénzből, és a Kossuth utca felújítását is sikerült megoldani. Pótolták a fogorvosi ellátásból hiányzó eszközöket, a régieket pedig lecserélték, és szintén a Magyar Falu Programban elnyert pénzből tavaly modernizálták az egészségügyi ellátás eszközeit, valamint a háziorvosi eszközöket is lecserélték. Az óvoda udvarát 2019-ben újították fel közel ötmillió forintból, és elkészítették az új műfüves futballpályát. A kormány tehát az elmúlt évben további 100 millió forinttal segítette a települést – foglalta össze az adatokat Zsigó Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában