olvasói panasz / kecskemét

2021.07.10. 06:55

Nem lehet a műtét feltétele az irányított véradás

Olvasónktól úgy értesültünk, hogy édesapjának csípőprotézis-műtétje lesz a kecskeméti kórházban, és meg kellett jelölnie öt személyt, aki az operációt megelőzően vért ad. Kötelezhető-e erre bárki? Utánajártunk!

Hraskó István

A kiszállásos véradások szervezése teljes gőzzel folyik Bács-Kiskun megyében is

Forrás: MW / illusztráció

Fotó: DODÓ FERENC

Megkerestük ez ügyben a Kecskeméti Területi Vérellátót és a kórházat is. Arról érdeklődtünk, hogy esetleg vérhiány van-e a kórházban, valóban feltétel-e, hogy egy operáció előtt öt hozzátartozónak vért kell adnia, és milyen műtéteknél van erre szükség? Tájékoztatást az Országos Vérellátó Szolgálattól (OVSZ) kaptunk.

– Sem Kecskeméten, sem az országban nincs vérhiány. A Kecskeméti Területi Vérellátó minden sürgős és életmentő beavatkozáshoz, valamint az elektív műtétekhez is folyamatosan biztosítja a szükséges vérkészítményeket. Baleseti ellátásokkor, sebészeti beavatkozásoknál, ortopédiai műtéteknél, szüléseknél, szervtranszplantációnál, onko­hematológiai terápiák esetén a legjellemzőbb a vérkészítmény-felhasználás. A kórház kérheti a betegeit, amennyiben lehetséges, hogy az irányított véradással segítsék az ellátás folyamatát, azonban ez nem lehet feltétele a műtét elvégzésének! – hangsúlyozta az OVSZ.

A szolgálat honlapján csütör­tökön az volt látható: minden vércsoportból legalább négy napra elegendő a készlet.

A szolgálat kiemelte azt is: Kecskeméten, illetve az ország minden más kórházában is biztosítják a megfelelő vérkészítményeket a műtétekhez, folyamatosan, megfelelő ütemezés mellett. Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy amennyiben a donor és a recipiens (a várt fogadó, megkapó) vércsoportja nem egyezik, akkor az adományt a hagyományos véradás rendszerének megfelelően egy vérkészítményre szoruló, ismeretlen beteg kapja meg.

Kérdésünkre azt is közölték, hogy a kiszállásos véradások szervezése teljes gőzzel folyik, jövő héten Bács-Kiskun megyében is hét helyen várják a véradókat külső helyszínen.

A kiszállásos véradások szervezése teljes gőzzel folyik Bács-Kiskun megyében is
Fotó: MW / illusztráció

Véradások a jövő héten

Dunapataj, Művelődési Központ (Vasút u. 2.): július 12., hétfő, 9.00–12.00 óráig.

Baja, AXIÁL, (Szegedi út 147.): július 13., kedd, 12.30–15.00 óráig.

Madaras, Művelődési Ház (Dózsa György u. 5.): július 14., szerda, 10.00–13.00 óráig.

Jászszentlászló, Művelődési Ház (Kossuth u. 7.): július 14., szerda, 14.00–18.00 óráig.

Bácsbokod, Művelődési Ház (Hunyadi János u. 25.): július 15., csütörtök, 10.00–14.00 óráig.

Pirtó, Művelődési Ház (Dózsa Gy. u. 18): július 15., csütörtök, 10.00–12.00 óráig.

Balotaszállás, Művelődési Ház (Balassi u. 10.): július 15., csütörtök, 14.00–16.00 óráig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában