kecskemét / galériával

2021.07.06. 13:57

Még automata öntözőrendszer is lesz a felújított Rávágy téren

Az elkövetkező hónapokban megszépül Kecskemét egyik elhanyagolt régi városkapuja, a Rávágy tér: megújul a térburkolat, a zöldfelület aránya megnő, kihelyeznek sok padot, lesz közösségi tér, a növényzet locsolását pedig automata öntözőrendszer biztosítja majd.

Hraskó István

20210706_Rávágy tér felújítás_sajtáj_Horváth Norbert, a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. beruházási mérnöke (balra) és Király József önkormányzati képviselő_Kecskemét_HI_PN

Már több hete megkezdték a munkálatokat a Rávágy téren, a Halasi út és az Árpád körút kereszteződésénél, az Univer áruház és a Bowling Center között. Első lépésként a burkolatot bontották fel. Kértünk ekkor tájékoztatást az önkormányzattól a témában, ez egy hétig nem érkezett meg, végül keddre Király József, az Árpádváros önkormányzati képviselője hívott össze sajtótájékoztatót, melyen Horváth Norbert, a projektet koordináló Kecskeméti Városfejlesztő Kft. beruházási mérnöke is részt vett.

Király József elöljáróban elmondta: a Rávágy térnek ez a része korábban a Szentháromság temetőhöz tartozott, itt helyezkedett el a sírkert kovácsoltvas főbejárata is. Később is fontos helyszíne volt Kecskemétnek, itt állt az egyik városkapu. A múlt század hatvanas éveiben nagy változást hozott, hogy a temető egy részének felszámolásával, szanálásával megépítették az ötszintes téglaházakat az Árpád körút páratlan oldalán. 1968 novemberében a Rávágy téren állították fel Kisfaludi Stróbl Zsigmond Lenin-szobrát, miként ekkoriban a

tér is a szovjet kommunista vezető nevét viselte. Király József felidézte, hogy tízévesen, a szomszédos iskola egyik legjobb tanulójaként részt vett a szobor avatási ünnepségén, sőt találkozhatott a neves alkotóval és aláírást is kapott tőle (a szobrot 1992-ben döntötték le, most még egy hirdetőoszlop áll a helyén).

Hetekkel ezelőtt megkezdődtek a munkálatok
Fotó: Bús Csaba

 

A képviselő szerint az utóbbi évtizedekben a városrészről elkerült a figyelem, elhanyagolták és „elkezdett csúnya szóval szlömösödni”, noha csak pár száz méterre van a városközponttól (az angol slum szó jelentése nyomornegyed, proletárnegyed). Éppen ezért Király József nagyon örül, hogy most nettó 125 millió forintos ráfordítással, uniós finanszírozással megvalósul egy revitalizáció, melynek határideje december 28., a kivitelező a Soltút Kft.

– Itt most egy olyan városrehabilitáció indul el, ahol először a környezetet szépítjük meg, és ezzel megpróbáljuk az itt élő emberek e szokásait is úgy megváltoztatni, hogy a jövőben jobban odafigyeljenek a környezetükre

– hangsúlyozta a képviselő.

Mint megtudtuk, a tér régi, megrongálódott aszfalt burkolata helyére térkő kerül, közel 1800 négyzetméteren, antracit és borostyán színben. Az Univer áruház előtti nő alakos szobor a helyén marad. Sok padot és és ülőgombát kihelyeznek, hogy az arra járók, vagy a közelben lakók leülhessenek beszélgetni, pihenni. A biciklisek dolgát a P alakú kerékpártámaszok könnyítik majd meg, bár ezekből csak hat darabot telepítenek. Lesz a téren egy nyomógombos ivókút is, és ami különösen érdekes, egy automata öntözőrendszer.

Mint Horváth Norbert kérdésünkre elmondta: 20 százalékkal nő majd meg a zöldfelületek nagysága, és ugyan ki kell vágni két fát, helyettük összesen 28-at fognak ültetni, cserjéből közel 1300-at, egynyári virágból pedig 1800-at. Felújítják a meglévő kandelábereket és újakat is kihelyeznek, beépítenek a burkolatba hét süllyesztett lámpatestet és felszerelnek három térfigyelő kamerát is.

A kereszteződéshez közelebb eső részről a hirdetőtáblát áthelyezik, és itt egy úgynevezett tematikus közösségi tér lesz, egy hegyes-dombos tájat modelleznek majd kicsiben.

Király József kérdésünkre azt is elmondta, hogy a téren lévő, sok problémát okozó szelektív sziget megmarad, de a műanyag konténerek helyett igényesebb, és ami legalább ilyen fontos, tartósabb, a rongálásoknak, nyitogatásoknak jobban ellenálló látszóbeton szekrények lesznek, lemezajtóval ellátva.

– Furcsa lehet, hogy egy ilyen jellegű területen ilyen térfelújítás lesz, de ez a jövő, nem szabad hagyni, hogy a leszakadó részek még jobban lemaradjanak

– összegzett a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában