testvérvárosi dilemma

2021.07.28. 09:10

Lemaradt Kiskunhalas neve az új táblákról

Nemrégiben újakra cserélték Hódmezővásárhelyen a táblákat, amelyeken a megyei jogú város testvértelepüléseinek neve és nemzetisége is látható, Kiskunhalas azonban lemaradt.

Pozsgai Ákos

Farkas Dániel kabinetfőnök

Fotó: Pozsgai Ákos

Kiskunhalas továbbra is Hódmezővásárhely testvérvárosa, hiszen nem született ezzel ellentétes érvényű képviselő-testületi határozat – közölte hírportálunk érdeklődésére Farkas Dániel, a halasi városháza kabinetfőnöke, arra reagálva, hogy sajtóinformációk szerint Hódmezővásárhelyen a bevezető utak mellett felállított új test­vér­települési táblákon már Kiskunhalas neve nem szerepel.

Nemrégiben újakra cserélték Hódmezővásárhelyen a test­vér­települési táblákat, amelyeken a megyei jogú város testvértelepüléseinek neve és nemzetisége is látható. Azok a városok kerültek fel a táblára, amelyek visszajelezték, hogy az együttműködést a továbbiakban is folytatni kívánják – írta meg a Délmagyar.hu Hódmezővásárhely polgármesterére hivatkozva. A lap kiemelte, hogy a város hivatalos honlapján, a hodmezoveserhely.hu oldalon viszont még a szomszédos Bács-Kiskun megyei Kiskunhalas is testvérként van feltüntetve. Kiskunhalas honlapján is a testvértelepülések között szerepeltetik Hódmező­vásárhelyt.

A lap kérdésére, hogy Kiskunhalas miért nem került fel a táblára, Márki-Zay Péter polgármester úgy reagált, hogy megkeresésükre Kiskunhalas azt válaszolta, hogy az ő nyilvántartásuk szerint már nincs élő testvértelepülési kapcsolat a két város között, ezért nem kerültek fel a táblára.

– A Hódmezővásárhellyel létesített testvérvárosi kapcsolatról szóló díszoklevél aláírására Kiskunhalason 1998. május 2-án került sor. A testületi határozatot a város képviselő-testülete 1997. július 17-én hozta meg, a testületi határozat élő, nem került visszavonásra –

nyilatkozta hírportálunak Farkas Dániel, a kiskunhalasi városháza kabinetfőnöke, aki elmondta azt is, hogy egyik önkormányzat sem kezdeményezte a testvérvárosi kapcsolat megszüntetését. Hozzátette: nehezen tudna megfogalmazni olyan indokot, amely miatt egy testvér­városi kapcsolat megszűnik.

– Egy ilyen megállapodás nem politikai célokból valósul meg, nem az éppen regnáló polgármesterek között, hanem települések és közösségeik között köttetik, a hosszú évek együttműködésének magasabb szintre emeléséről szól általában – szögezte le Farkas Dániel.

Farkas Dániel kabinetfőnök
Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában