katonaság

2021.07.06. 11:36

A repülőműszakiak napját ünnepelték Kecskeméten

Minden évben július 2-a a repülő-műszaki szakállomány fegyvernemi napja. Ez alkalomból tartottak ünnepi állománygyűlést a napokban az MH Légijármű Javítóüzemben (LéJü), Kecskeméten.

Hraskó István

a20210705_Légijármű Javítóüzem alakulati ünnepség_Kecskemét_Kapott fotók_PN

Fotó: Munkatársunktól

A szakma képviselői ezen a jeles napon Adorján János repülőgép-konstruktőrre emlékeznek, aki a Gottlieb Daimler tanítványaként Stuttgartban szerzett diplomát, és akinek Libelle (Szitakötő) nevű gépével 1910 januárjában sikeres próbarepülést hajtottak végre – ez volt az első alkalom, hogy magyar pilóta magyar tervezésű és kivitelezésű repülővel a magyar légtérbe emelkedett.

Az ünnepségen felolvasták dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka közös köszöntőlevelét, amelyben elismerésüket és köszönetüket fejezték ki az összes repülő-műszaki katonának és honvédelmi alkalmazottnak.

Mint hangsúlyozták, a honvédelmi és haderőfejlesztési programban megvalósuló technikai fejlesztések és beszerzések új feladatokat jelentenek a szakállomány számára is, így a sikeres megvalósításhoz elengedhetetlen a folyamatos fejlődés.

Jó ideje szolgálnak az Airbus A319-es szállító-, valamint a Dassault Falcon 7X típusú nagy hatótávolságú, közepes szállító repülőgépek, és a könnyű, kiképző és felderítő, illetve futár repülőgépeket is üzembe helyezték. Már teljes az MH Airbus H145M típusú, könnyű, többcélú helikopterflottája is. Az új típusú katonai repülőgépek, valamint helikopterek üzemeltetésének követelményeit a gyártók az EMAR szerint állapították meg, ezért a LéJü mint karbantartó, gyártó és tervező szervezet a Katonai Légügyi Hatóság által kiadott működési engedélyét – a Magyar Honvédségben elsőként – az EMAR által megkövetelt irányelvek alapján szerezte meg, ezt is az ünnepségen adták át.

A koronavírus okozta járványügyi helyzet a repülő-műszaki szakemberek munkáját sem hagyta érintetlenül, a csökkentett létszám hosszú hetek fokozott leterheltséget jelentett számukra is. Mint elhangzott, e rendkívüli időszakban is példát mutattak kimagasló szakmai tevékenységükkel, be­bizonyították felkészültségüket.

A légijármű-javítóüzem alakulati ünnepsége

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában