Csefkó Csenge

2021.05.31. 06:55

Összefogott Kalocsa a szívbeteg kislányért

A 11 éves Csenge néhány hete, röplabdaedzés után lett rosszul, hasfájása miatt a helyi szakemberek azt hitték, hogy csak hasmenéses vírust kapott el. Szűk egy héttel később már életmentő operációt kellett végrehajtani rajta, ma műszívvel fekszik egy fővárosi klinikán. A kalocsai család javára gyűjtés indult, sokan imádkoznak a kislány gyógyulásáért.

Gábor János

Forrás: Beküldött fotó

Gondolva a hosszas rehabilitációra, illetve arra, hogy Csenge betegsége miatt a szülők kiesnek a munkából, már most gyűjtés indult a Csefkó család javára. A szülők napi szinten járnak a fővárosba, hogy látogassák gyermeküket, aki még hetek elteltével sincs túl az életveszélyen. Egyelőre mindenki tanácstalan, hogy konkrétan mi játszódhatott le a szervezetében, ami miatt a szervei elkezdtek leállni.

– Egy szerdai napon, amikor hazajött az edzésről, fájlalni kezdte a hasát. Másnap elvittük a gyerekorvoshoz, ott azt mondták, hogy hányás-hasmenéses járvány miatt lehet rosszul, maradjon otthon. Láza nem volt, csak hányingere, aztán vasárnap már annyira gyenge volt, hogy a karomban vittem fel a szobájába – mesélte a baon.hu kérdésére az apa. Csefkó Zsolt elárulta: a kislány másnapra még rosszabbul lett, ezért bevitték az ügyeletre, ahol megállapították, hogy nem működik az egyik veséje.

A szegedi kórházba vitték – itt kiderült, hogy a vese másodlagos probléma, a leállását a szívizomburok gyulladása előzhette meg.

– Erre gyógyszeres kezelést, keringésjavítót és vízhajtót kapott, majd az Országos Kardiológiai Intézetbe szállították, mentőhelikopterrel – tette hozzá az édesapa.

A tizenegy éves Csenge egyik házi kedvencével
Fotó: Beküldött fotó

A kezelőorvosok nem sokkal később közölték a rémült szülőkkel, hogy nagy a baj, mostanra a gyermek mája, epéje, veséje is károsodott, ezért azonnal meg kell műteni. A három-négy órás operáció során a bal pitvarba vezették be a műszívet, hogy egyáltalán működésben tartsák a szervet, de a neheze még csak ezután jön. A családot arról értesítették, hogy Csenge rövid időn belül az ötödik olyan kislány, akivel ugyanez a folyamat lejátszódott. Félve kérdezték meg, hogy a többiekkel mi történt, de mivel mindegyikük felgyógyult, van ok az optimizmusra, igaz, előfordult, hogy csak a transzplantáció segített. Most abban reménykednek, hogy eddig nem fognak eljutni, és Csenge enélkül is a gyógyulás útjára lép.

Csenge keringését azóta sikerült helyreállítani, művesekezelést is kapott, így a szerveiben újra megfelelő a vérellátás, és valamelyest – sajnos nem sokkal – javultak az eredményei. Egy hete már felébresztették, de csak apró gesztusokkal tud kommunikálni, hiszen nagyon gyenge. A kezelőorvos és a család elhúzódó terápiára számít, de legalább van remény a gyógyulásra. Az apa rajtunk keresztül is üzeni, hogy hálás a Csenge kezelésében részt vevő szakemberek elsőosztályú munkájáért, illetve minden biztató szóért, amit ismerősök, barátok küldenek. Az is a tudomására jutott, hogy a gyerek iskolájában csoportos imádságra gyűltek össze a diáktársak, illetve egy helyi templom érte tartott szentmisét.

Bárki segítheti a családot

Mivel a szülők hosszú időre kiesnek a munkából és sokba kerül a folyamatos ingázás, valamint komoly költségekre számíthatnak a kezelések során, már most gyűjtés indult a Csefkó család javára. Aki segítené a családot, az a 11600006-00000000-75756507-es Erste Bank-számlára történő utalással teheti meg. A közlemény rovatban fel kell tüntetni, hogy „adomány”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában