KISKUNFÉLEGYHÁZA/KAPOLCS

2021.03.16. 16:41

Újrahasznosított anyagokból készítette el a fesztivál álarcát

Idén harmadik alkalommal rendezik meg Kapolcson a Bondoró Utcaszínház Fesztivált június közepén. A rendezvény szervezői év elején hirdettek meg egy pályázatot azzal a céllal, hogy megtalálják a rendezvény hivatalos álarcát és egyben legújabb karakterét. A pályázatot a félegyházi Nagy Orsi nyerte meg, aki egyébként újrahasznosított anyagokból készít ékszereket.

Vajda Piroska

Nagy Orsi és a Gondolatfelhőbe ágyazott múzsa című álarc

Forrás: MW

Mivel Orsihoz közel áll az utcaszínház és a vásári forgatagok hangulata, gondolkodás nélkül vágott bele a Bondoró-fesztivál pályázatába. Abban is biztos volt, hogy újrahasznosítható anyagokból készíti el a pályamunkát. A Bondoró vulkanikus hegyre asszociálva egy buborékfújó hegyet szeretett volna maszk formájában megalkotni.

Ám bármennyire is jó ötletnek tűnt, nem sikerült meg­valósítania. Új ötlet kellett. Hosszas mérlegelés után született meg a Gondolatfelhőbe álmodott múzsa című álarc, amit haszontalanná vált anyagokból alkotott meg: műanyag palackból, csomagolóanyagból, régi könyvek belső lapjaiból, nagypapája törött szemüvegéből.

– Úgy álmodtam meg ezt a múzsát, hogy belegondoltam, mire van szüksége az embereknek ebben a bizonytalan helyzetben. Ez a jövőbelátás, ihlet, misztérium és varázslat. A gondolatfelhőből esőcseppek/jóscseppek formájában pozitív üzenetek – tánc, zene, öröm, szerelem, mámor – potyognak. Ezekre van szüksége mindenkinek és elengedhetetlen része egy örömeseménynek, mint ez a fesztivál – vázolta röviden a győztes álarc lényegét az alkotó. Azt is elmondta, hogy a pályázathoz egy bemutatkozóvideót és az alkotás folyamatát is rögzíteni kellett. Ez sokkal nagyobb kihívás volt, mint az álarc megalkotása.

A beérkezett pályamunkákat Kiss Ági, a szegedi Kövér Béla Bábszínház igazgatója, Sena Dagadu énekesnő és Ágoston Béla, multi­instrumentalista zeneközelítő, a Zuboly együttes alapítója bírálta el. Döntésük alapján Nagy Orsi múzsaálarca lett az első, második Ébner Aletta Bondoró inspirációs álarca, harmadik pedig Tóth Terézia Csíkos álarca lett. A különdíjat Salgó-Nemes Rebeka Dezső, a sárkány című alkotása kapta.

Nagy Orsi és a Gondolatfelhőbe ágyazott múzsa című álarc
Fotó: MW

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában