transzplantáció

2021.03.07. 11:25

Új tüdővel folytathatja az életét a solti asszony

Pálfi Margit, miután négy hónapja teljes tüdő­transzplantáción esett át, a közelmúltban költözött haza szülőhelyére, Soltra. Az átültetést Budapesten, az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikáján végezték el.

Lencsés P. Anna

Pálfi Margit mindig nagyon aktív életet élt, amivel nem is hagy fel

Forrás: Munkatársunktól

Pálfi Margit mindössze harminckilenc éves és mindig nagyon aktív életet élt. A műtét után egy közösségi oldalon leírva történetét kért segítséget megváltozott helyzetének megoldásához. A kérésre hatalmas összefogás indult meg azért, hogy sikerüljön neki hazaköltözni Soltra és átlendülni a felmerülő nehézségeken.

A kertészmérnök végzettségű életvidám, mosolygós lány Solton nevelkedett, ma is itt él családja, de egy kapcsolat miatt tizenöt éve elköltözött a városból. Miután véget ért a szerelem, elindult külföldre szerencsét próbálni. Két évet francia hajón dolgozott, majd Angliában, és annyira sikerült elsajátítania az angol nyelvet, hogy egy hotelben recepciós lett. 2017-ben úgy döntött, hogy hazaköltözik. Budapesten rendezkedett be és egy hotelben recepciósként, majd menedzserként dolgozott.

Ez akár lehetne sikertörténet is, de váratlanul, előzmények nélkül, egészségügyi problémák léptek fel nála, amelyeket így idézett fel:

– A betegségem először Angliában jelentkezett komoly szívproblémával, már ott is voltam kórházban. Miután hazajöttem, 2017-ben itthon diagnosztizálták a betegségem, amelynek neve pulmonális hipertónia, vagyis a tüdőben fellépő magas vérnyomás, amelynek a tünetei a nehéz légzés, fulladás, kimerültség, szapora szívverés. Először gyógyszeres, majd infúziós kezelést kaptam, amelyet megtanultam magamnak bekötni, de ezekkel sem sikerült javítani az állapotomon. Folyamatosan romlott az egészségem, ezért transzplantációs listára kerültem. Szep­temberben már nagyon rossz állapotban voltam. Végül tavaly október 23-án érkezett meg a riadó reggel hétkor, fél óra múlva már a klinikán voltam, ahol elvégezték a transzplantációt – idézte fel Margit.

Mint mondja, az ezután következő időkből sok minden kimaradt, mivel altatásban volt és első emlékként édesanyja és szerelme arcára emlékszik, akiket még a gyó­gyulási idő elején beengedtek hozzá, majd a járványhelyzet miatt ez már később nem volt lehetséges.

– Nagyon jó körülmények között ápoltak, mondhatom világszínvonalon. Mind az orvosok, mind az ápolók mindent megtettek azért, hogy gyó­gyuljak. 19 nap után kerültem rehabilitációra, majd 34 nap után haza. Ezután sajnos a legyengült immunrendszerem miatt elkaptam a Covid vírust és ismét kórházba kerültem. Január 5-én engedtek ismét haza budapesti lakásomba, de ekkor még pozitív voltam sokáig, a teszteredményem csak február 12-én lett negatív – idézte fel Margit.

A hosszú betegség nehéz anyagi helyzetbe hozta Margitot. Miután eldöntötte, hogy a várhatóan hosszú gyógyulási időszakra hazaköltözik szülővárosába, Soltra, azt is belátta, hogy ezt már önerőből nem tudja megoldani. Ekkor családja rábeszélésére segítséget kért egy online közösségi oldalon keresztül.

– Én is mindig támogattam a rászorulókat, most arra gondoltam, hogy megpróbálok segítséget kérni. Álmomban sem gondoltam, hogy ennyien fognak reagálni. Rengetegen kerestek meg, nyújtottak segítő kezet a solti lakás megfelelő kialakításához, küldtek pénzt, vagy olyan használati tárgyat szereztek be nekem, amely segíti a gyógyulásomat. Két solti fiatal, Lami Rita és Fröhlichné Csertő Györgyi december végén létrehozott egy online csoportot, ahova sokan saját maguk készítette alkotásukat tették fel és erre lehetett licitálni, ezt az összeget is átutalták a számlámra. A solti önkormányzat is sokat segített – beszélt az összefogásról Margit.

Mindezek eredményeképpen sikerült a kiválasztott lakást megfelelően átalakítani és nemrégiben hazaköltöznie Soltra.

– Sokat segít a gyógyulásomban, hogy jó körülmények között lehetek, közel a családomhoz. Azóta is folyton érzem a felém áradó szeretetet, sokan megkeresnek. Úgy látom, rendeződik az életem és éppen ezért azt kértem, megköszönve ez addigi rengeteg segítséget, hogy február végén zárják le a közösségi oldalon a számomra készített csoportot, nem akarok senkit sem kihasználni. Azt érzem, még többet is kaptam, mint amire számítottam. Bár még sokáig nagyon kell vigyáznom, nem hagyhatom el a lakást és nem is lehet hozzám jönni, de jól vagyok, gyó­gyulok, ami nagymértékben rajtam is múlik. Szerencsére humorral sok mindent sikerül megoldanom. Lehetőséget kaptam egy új életre, amit mindenkinek nagyon köszönök, aki ebben segített engem. A rehabilitáció első része egy év, addig sok mindenre kell vigyáznom, de azt ígérik az orvosaim, hogy a későbbiekben teljes életet élhetek, és ahhoz, hogy ez így legyen, én is mindent megteszek – mondta bizakodva a jövőről Pálfi Margit.

Pálfi Margit mindig nagyon aktív életet élt, amivel nem is hagy fel
Fotó: Lencsés P. Anna

Tavaly tizenhét tüdőátültetést végeztek el Magyarországon

A magyar tüdőtransz­pl­an­tá­ciós program 2015 decemberében indult, az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikán. Ez év februárjában elvégezték a századik ilyen műtétet, ebből Pálfi Margit volt a kilencvenötödik. Tavaly tizenhét tüdőátültetést végeztek hazánkban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában