zöldhulladék

2021.03.31. 13:57

Hatalmas zsákokkal segítenek a kecskeméti kertészkedő közösségeknek

Sok helyen azért vannak zöldkupacok a Vacsiközben, mert a lakók – gyakran a nyugdíjasok – maguk gereblyézik össze az utcán, a parkokban a leveleket, ágakat, vágják le a füvet – mondta el a baon.hu-nak egy idős olvasónk a Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. múlt heti nyilatkozatára reagálva.

Hraskó István

Járominé Annát rosszul érintette a kritika

Fotó: Hraskó István

– A jóérzést, a felelősségtudatot és még a tiltó táblát is teljes mértékben figyelmen kívül hagyva hordják ismeretlenek az illegális zöldhulladékot a Nagy Lajos király körút több pontjára – közölte múlt héten a Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. (KVÜ), melynek munkatársai egy teherautónyi zöldhulladékot szedtek össze a Körút presszóval szemközti zöldfelületen. A cég azt is hangsúlyozta, hogy a felelős városlakónak a kertjében keletkező zöldhulladékot zöld zsákba kellene helyezni vagy összekötegelni, és megvárni vele az elszállítást, esetleg elviheti a Bácsvíz Zrt. komposztáló­üzemébe.

– Pár nappal később ismét tetemes mennyiségű zöldhulladékot láttunk az utcára illegálisan kihelyezve. Szomorú látvány. Ez elvileg nem a legrosszabb környék Kecskeméten, mégis ilyen szinten dívik az igénytelenség – állapította meg a KVÜ. A polgárőrség egyébként figyelmeztetéseket is kirakott, hogy a zöldhulladékot mindenki a háza elé, a kuka mellé vagy annak helyére teheti ki, a Vacsiközben ellenőrzéseket fognak tartani és a zöldhulladékot illegálisan lerakók komoly pénzbüntetésre számíthatnak.

A témáról beszámoltunk, és másnap már hívta is szerkesztőségünket a Palló Imre utcában lakó Járominé Anna. A nyugdíjas hölgy nem titkolta: sértette önérzetét a cikk, pontosabban az abban megfogalmazott, vacsiközieknek szóló kritika.

Mint elmondta, rengeteg fát a lakók ültettek a környéken, és a mellettük lévő, a Palló Imre és a Tárogató, valamint a Sztravinszkij és a Mozart utcák által határolt, körülbelül 20x150 méteres füves-fás zöldsávot is a helyiek tartják rendben.

Járominé Anna és több más nyugdíjas a Sztravinszkij utca felé eső részen rendszeresen levágják a füvet, összegereblyéznek, összeszedik a lehullott ágakat – kötelezettség nélkül, ki mire ér rá, mennyire bírja erővel. Ő tavaly például átesett egy műtéten, nehezen hajol, nem szabad megerőltetnie magát, mégis örömmel vesz gereblyét a kezébe.

– Mindig szívesen megcsináltuk, szó nélkül. Hisz nekünk lesz szép! Lehet, hogy szoktak jönni közmunkások is, de én még errefelé egyet sem láttam. Hosszú évek óta mindig összegyűjtöttük a leveleket, ágakat egy kupacba. Valóban nem tettük zsákokba, mert az már nagy munka lenne, de idáig így is működött a dolog, elvitték teherautóval – mondta olvasónk.

Járominé Anna hozzátette, látta a figyelmeztető feliratokat, miszerint tilos kihozni a kertekből a nyesedéket, zöldhulladékot, de kijelentette: az ő környezetükben biztos nem ez történik, és szerinte a Vacsiköz nagy részére is ez igaz, ott is a lakók szorgoskodnak a közterületen. Járominé Anna azzal köszönt el: rosszulesett neki, amit a cikkben olvasott, de ha büntetés jár érte, felhagynak az utcai kertészkedéssel, végezze akkor el a város a zöld­területek gondozását.

Járominé Annát rosszul érintette a kritika
Fotó: Hraskó István

– Nagyon hálásak vagyunk minden közösségnek és magánembernek, aki a saját portáján túl a köztereket is magáénak érzi és ott is tisztaságot, rendet varázsol.

Ez jövőbe mutató, példaértékű gondolkodás.

Abban hiszünk, hogy csak így lehet rendben tartani a várost; közös munkával és felelősséggel a közös vagyonunkért, az utcákért, terekért, zöldfelületekért. Az ilyen jó példákat, elismeréssel, meg is szoktuk osztani közösségi oldalunkon – reagált a Városüzemeltetési Kft., mikor közvetítettük olvasónk panaszát.

Felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy a közterületre hulladékot kihelyezni – zöldhulladékot is – illegális szemetelésnek minősül, legyen bármilyen szépen összerendezve. Az illegális hulladéklerakás pedig a helyi rendelet szerint büntethető. Az ilyen halmok elvitele a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. feladata, és bizony sok a munkájuk.

Tehát ha a rendezett környezet érdekében közterületen összegyűjtjük a hulladékot, valamilyen módon gondoskodnunk is kell az elszállításáról. Erre azonban van egyszerű és jó megoldás. A Kecskeméti Városüzemeltetési Kft.-nek ősszel indult egy akciója, amelyben hatalmas big bag zsákokat igényelhettek az olvasónkéhoz hasonló közösségek, akik sok időt és energiát áldoznak környezetük rendben tartására. Ezekben a zsákokban rengeteg zöldhulladék elfér, és strapabíróbbak is, mint a nejlonból készültek, azaz a lakóknak nem kell bajlódniuk az ágak, levelek beleszuszakolásával.

Igényelni a big bag-eket a KVÜ-nél lehet, ha pedig megtelt, akkor a cég elszállítja.

Telefon: 06-76/500-606/3-as mellék, Parkfenntartás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában