Kitüntetés

2021.01.28. 19:32

Díjjal ismerték el a bajai kórusvezető munkáját

Nagy meglepetés volt Pethőné Kővári Andrea bajai énektanár, kórusvezető számára, amikor megtudta, hogy idén ő kapja a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szakmai díját karnagy kategóriában.

Márton Anna

Pethőné Kővári Andrea számára nagy meglepetés volt a rangos szakmai elismerés

Forrás: Petőfi Népe

– Azért lepett meg, mert mi messze vagyunk a fővárostól, itt, a végeken dolgozunk, és természetesen jó érzés, hogy a KÓTA figyelme nemcsak a fővárosi vagy a főváros környéki kórusokra és szakemberekre terjed ki, hanem a messzebb dolgozó szakemberekre is. Ez duplán jólesett, a rám és a munkámra figyelés – vallotta be Pethőné Kővári Andrea. Mint mondta, a díj motivációt ad számára a további munkához.

– Nagyon jólesik a nyomon követés, a rám figyelés, de azt hiszem, ugyanolyan lelkesen fogok dolgozni ezután is. Ha eddig egy díjat sem kaptam volna, akkor is ugyanilyen lelkesedéssel végeztem volna a munkámat – tette hozzá.

Elmondta, azok a díjak a legértékesebbek a számára, amiket a kórussal nyer, ugyanakkor kiemelte, hogy amikor 2017-ben ő volt a Bács-Kiskun megyei Prima díj közönségdíjasa, az igazán különleges élmény volt számára.

– Az sem a díj miatt volt különleges, hanem azért, mert a tanítványaim szavazták meg, a közösség, az ismerőseim, a munkámat nyomon követő emberek voksa döntötte el. Abban az volt a nagyon jó, ahogy biztattak, és éreztem a sok-sok ember mellém állását, ezért esett kifejezetten jól. A mostani KÓTA-díj pedig azért különleges, mert ez egy szakmai díj, ezzel a szakmai munkámat értékelték – mondta.

Pethőné Kővári Andrea az Ad Libitum kórust éppen harminc éve alapította.

– Az utóbbi év csöndessége rákényszerített bennünket arra, hogy hosszasan ne álmodjunk, annak örüljünk, ami éppen van. De a jubileumot nagyon szeretnénk látványosan megünnepelni novemberben. Nagy koncertet terveznénk, a repertoár már megvan a fejemben. Remélem, hogy tudunk majd próbálni és kellő színvonallal felkészülni – részletezte a kórusvezető. A csapat tartja a kapcsolatot egymással, utoljára tavaly októberben találkoztak kóruspróbán, azóta online formában kommunikálnak egymással. Karanténkórust készítettek karácsonyra, illetve mostanában kóruskirándulásokat is szerveznek.

– A januári már megvalósult, egy kórusséta a Nagy-Pandúr-szigeten, februárban a Sötétvölgybe kirándulunk. Amíg zárt helyen nem lehet együtt próbálni, addig kirándulásokkal és online beszélgetésekkel igyekszünk ezt pótolni. Szeretnénk körvonalazni, hogyan is legyen a jubileum. Természetesen tervezzük egy kiállítás megszervezését is az elmúlt harminc évből a kóruskoncert köré, és szeretnénk egy nagyon szép koncerttel megünnepelni a jubileumot – mondta a kórus veze­tője.

– A közös éneklés, a közös levegővétel, a harmónia, a dallam megszólaltatása, vagy egy nehéz motívum kicsiszolása és az afeletti öröm adhat annyi felüdülést, hogy ezzel elfelejti az ember az egyéb fáradalmait, problémáit, és csak az éneklésre és a közösségre figyel. Nagyon érdekes feltöltődés ez, amit megfogalmazni nem is lehet, csak érezni – mondta a bajai díjazott.

Pethőné Kővári Andrea 1979-ben kezdett dolgozni a bajai III. Béla Gimnáziumban, két éve ment nyugdíjba. Negyven évig vezette az iskola leánykarát, majd a tanár-diák kórust, ezután egy vegyes kart is alapított, illetve életre hívta a Vadvirág Népdalkört is. Az Ad Libitum kórust harminc éve, 1991-ben alapította.

Pethőné Kővári Andrea számára nagy meglepetés volt a rangos szakmai elismerés
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában