MAB

2020.11.23. 10:21

Méltatták a kecskeméti egyetem „jó gyakorlatait”

Nemrég arról döntött a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB), hogy a kecskeméti Neumann János Egyetem a megítélhető leghosszabb időtartamra, 5 évre megkapja az akkreditációt. Méltatták az egyetem duális képzését, kompetenciamérését és mentorprogramját is.

Hraskó István

A rendelkezés értelmében még kiscsoportos személyes konzultációt sem lehet tartani az egyetemen

Forrás: baon.hu

Fotó: Bús Csaba

A felsőoktatásban folyó képzések, tudományos kutatások minőségének, valamint az intézmények minőségfejlesztési programjainak értékelésére egy független, országos szakértői testület, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság jogosult.

Egy egyetem akkreditációja azt hivatott garantálni, hogy az intézmény színvonalas oktatási, kutatási tevékenységet végez, és ehhez megfelelő minőségbiztosítási rendszert működtet. Az akkreditációs eljárás magában foglalja a működés szempontjából releváns dokumentáció felülvizsgálatát és egy bizottsági látogatást is. Utóbbi során a bizottság tagjai (országosan elismert felsőoktatási szakértők) az egyetemek vezetőségével, oktatóival, hallgatói szolgáltatásokat biztosító szervezeti egységeivel és a hallgatókkal interjúkat, beszélgetéseket folytatnak.

A Neumann János Egyetem akkreditációját idén május-júniusban végezték el. A járványhelyzetre tekintettel az egyetem minden dokumentációt elektronikusan elérhetővé tett a bizottság tagjai számára, majd a „látogatás”, az akkreditációs beszélgetések is online módon zajlottak. Mint az egyetem hétfőn közölte: a vizsgálat során elismerést váltott ki számos, az intézményben működő „jó gyakorlat”, így például a magas színvonalú duális képzés, az esettanulmányi verseny, a bemeneti és kimeneti kompetenciamérés, a Talentum elnevezésű program, valamint a mentorprogram.

Az egyetem 2010 óta minden karán végez kompetenciamérést az új hallgatók körében, elemzi a tanulmányi adataikat. A cél ezzel az, hogy minden hallgató megkapja azt a támogatást – szükség esetén akár komplex felzárkóztató és készségfejlesztő programot – az intézményen belül, melynek segítségével lediplomázhat. A MAB javasolja ennek a programnak a fenntartását, kiterjesztését és népszerűsítését, akárcsak a mentorprogramét, mely jelenleg a logisztikai mérnök alapszak különlegessége. Az egy oktatóból, négy-öt hallgatóból és egy külső szakemberből álló mentorcsapat a szakmai és személyes kompetenciák fejlesztésére irányul.

A látogatóbizottság a felsőoktatási tevékenység minőségirányítási szempontokra épülő továbbfejlesztésére több javaslatot is megfogalmazott az egyetem számára, az eredményes megvalósítást 2023-ban fogják értékelni.

– A 2025. október 31-ig érvényes akkreditáció jelentős szakmai elismerést jelent a Pedagógusképző Kar kiválásával augusztus 1. óta három karral működő Neumann János Egyetem jelenlegi vezetése, oktatói, hallgatói, valamint leendő munkatársai és hallgatói számára is – közölte az egyetem.

Borítóképünk archív felvétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában