GALÉRIÁVAL

2020.11.24. 11:30

Jubiláló házasokat köszöntöttek Dusnokon

Jubiláló házaspárokat köszöntöttek vasárnap a dusnoki katolikus templomban Krisztus király ünnepén.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

Krisztus király ünnepén, a liturgiai évkör utolsó vasárnapján (advent első vasárnapjával ugyanis új egyházi év kezdődik) szentmisével köszöntötték a jubiláló házaspárokat a dusnoki katolikus templomban. Szinte teljesen megtelt istenháza, többek között azokkal a házaspárokkal, akik 60, 50 vagy 25 évvel ezelőtt kötöttek házasságot. A járványra vonatkozó előírásokat betartva, egymástól megfelelő távolságban ültek a hívek, és mindenki arcmaszkot viselt.

Kistamás István plébános a házastársakat emlékeztette az egykori ígéretre, hogy annak idején, mikor megkötötték a házasságot, egymás kezét megfogva, stólával átkötve megfogadták, hogy holtomiglan-holtodiglan együtt lesznek, és nem hagyják el egymást. Igazi szeretetben élnek, de a nehézségekben, bajokban is együtt lesznek.

– Sok-sok öröm és áldozat van egy házasságban, de van megpróbáltatás is, és ez az, ami összeköti a házaspárokat – emelte ki a plébános.

– Talán a 25 éveseknél ez még nem annyira érezhető, de már az 50 vagy 60 éveseknél igen. Az esküvőn a keresztre tették a kezüket, az pedig azt jelentette, az Úr Jézus Krisztus keresztje segíti vagy segítette őket abban, hogy ennyi éven át a nehézségekben és az áldozatokban is együtt tudtak lenni. Mert igazából akkor jó egy házasság, a házas élet, ha az áldozatokat is el tudják fogadni – hangsúlyozta a plébános. A szeretet vezetett minden párt az élet útján, és ez a szeretet adományozta azt az életet, amit ők továbbadtak – hangzott el a szentmisén.

Erre a napra hat pár 60 éve házast, ugyanennyi 50 éves és 16 huszonöt éves jubiláló házaspárt vártak.

Kistamás István plébános azt kívánta minden jubiláló házaspárnak, hogy ezután is legyenek nagyon hűségesek, szeressék Istent, szeressék embertársaikat és egymást. A gyerekeknek és az unokáknak is felhívta a figyelmét arra, hogy ők is szeressék, gondozzák a szüleiket. Legyenek engedelmesek és még most is, felnőttkorban, soha ne okozzanak nekik bajt vagy szenvedést, aggodalmat, hanem ők, mint gyermekek az idősebbeket, szüleiket gondozzák, ápolják, ne hagyják el, hanem legyenek velük és segítsék őket.

A szentmise áldással ért véget, amit Kistamás István plébános a jubiláló házaspárok életére kért, majd a házaspároknak egy emlékplakettet adtak át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában