önkormányzati ülés

2020.10.08. 17:30

Elmarad a Márton-napi mustra Soltvadkerten

Elmarad a Márton-napi bormust­ra Soltvadkerten, megnyitott a vírusfertőzés miatt bezárt bölcsőde. Figye­lik a műanyaggal tüzelőket, és az első figyelmeztetés után büntetnek is. Egyebek mellett ezekről is szó esett a legutóbbi soltvadkerti önkormányzati ülésen.

Barta Zsolt

Az idén elmarad a szüretet összegző Márton-napi bormustra Soltvadkerten

Forrás: Petőfi Népe

Az aktuális szüret számvetése Soltvadkerten az évek óta megtartott Márton-napi bormustra. Idén azonban ez elmarad a koronavírus-járvány miatt – hangzott el a legutóbbi vadkerti önkormányzati ülésen.

Soltvadkerten és a környékbeli két településen – Tázlár és Bócsa – tíz fő alatt van a betegek száma, és kevesebb mint harmincan vannak karanténban. Ez utóbbi korábban már a hetven főt is elérte – mondta Temerini Ferenc polgármester. Zsikla Győző szerint ennek a többszöröse lehet a vírushordozó, ha mindenkit tesztelnének, ez könnyen kide­rülne.

Az ülésen szóba került a bölcsőde is. Mint ismert, a vadkerti bölcsődét azért kellett bezárni szeptember 14-én, mert a kilenc dolgozónál elvégzett koronavírusteszt öt esetben pozitív lett. A hónap elején azonban egy teljes körű fertőtlenítés után újra megnyílt az intézmény öt gyermekkel – mondta a polgármester.

A város elöljárója arról is szólt, hogy a nyáron két önkormányzati ülést is tartottak. Egy pályázatot adtak be a Belügyminisztériumhoz, ebben a Bajcsy-Zsilinszky út második felének az aszfaltozásához nyertek támogatást. Megemlítette, hogy egy másik utca vízátemelési rendszerének a megoldását is kezdeményezték.

A polgármester arról is beszámolt, hogy lakossági panasz érkezett hozzá, miszerint túl későn kapcsolják fel a városban a közvilágítást, azaz már sötét van, mikor a fények kigyulladnak. Kiderítette, hogy 12 település tartozik egy olyan központi kapcsolóbázishoz, amelyet rádióhullámokkal irányítanak. Tíznaponta követi a rendszer az egyre korábbi naplementéket. Mint mondta, ha korábban kívánnák a világítást felkapcsolni, akkor egyeztetni kell más falvak vezetésével.

Az elöljáró megemlítette azt is, hogy a nyári vihar, amely lesodorta a malom tetejét, kidöntött egy platánfát a katolikus templom előtt. Ezt megelőzendő visszavágják a fák koronáját, mintegy 30 százalékkal. Majd a polgármester érintette a fűtés kérdését is. Mint mondta, elfogadhatatlan, hogy sokan műanyaghulladékkal fűtenek, amely káros az egészségre. A városháza munkatársai figyelik az ilyen háztartásokat, először csak figyelmeztetnek, majd másodjára szankcionálják az így tüzelőket.

Az idén elmarad a szüretet összegző Márton-napi bormustra Soltvadkerten
Fotó: Petőfi Népe

A testületi ülésen Zsikla Győző a szüretről szólt. A helyi mezőgazdasági bizottság elnöke a két-három évvel ezelőtti felvásárlási árakat említette, melyek jobbak a tavalyiaknál, de még nem elég jók ahhoz, hogy kedve legyen a termelőknek szőlőzni. Emiatt is egyre többen gondolkodnak erdősítésen. Ő azonban azt javasolta, hogy aki tud, az a csemegeszőlőre álljon át, vagy inkább kettős hasznosítású gyümölcstermesztésre. Arról azonban nem szólt, hogy melyek azok a fajták, amelyeket érdemes lenne telepíteni.

Galántai Norbert képviselő is érintette a témát, mint mondta, ő is tanulmányozza a kérdést. Hangsúlyozta: fajtaváltásra lesz szükség belátható időn belül. A testület az önkormányzati ülésen egyebek mellett arról is döntött, hogy idén is csatlakoznak a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez. Ehhez a város pénzéből kétmillió forintot különítettek el a városatyák.

Elismerés az iskola diákjainak

A testületi ülésen okleveleket adtak át a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola azon diákjainak, akik kimagasló tanulmányi, művészeti és sporteredményeket értek el. Csápek Mátyás, Daróczi Donát, Gáspár Bálint, Kothencz Olivér, Müller Petra, Németh Bálint, Schmél Edina, Sipos Kende Györk, Sörös Damján, Ürmösi Zalán diákok kaptak elisme­réseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában