GALÉRIÁVAL

2020.10.06. 18:23

A kecskeméti Köztemetőben emlékeztek az aradi vértanúkra

Az aradi vértanúk emlékműve mellett Lestár Péter egykori honvéd százados, kecskeméti polgármester, Muraközy János gerillakapitány, festő, László Károly néhai honvédzászlós, Kossuth Lajos titkára és a Bem seregében szolgáló Kiss József honvéd hadnagy síremlékét is megkoszorúzták az október 6-ai nemzeti gyásznapon, a kecskeméti Köztemetőben.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

A megemlékezésen Murár Zoltán alezredes, a megyei védelmi bizottság honvédelmi referense mondott beszédet. Hangsúlyozta: a tizenhárom aradi vértanú kifejezte az akkori Magyarország társadalmi és etnikai sokféleségét és ezentúl azt is, hogyan tudott a Magyarország társadalmi boldogulásába vetett hit szolgálatába állni a magyar mellett német, rác, szerb és örmény, parasztivadék, egyszerű polgár és gazdag arisztokrata, ahogyan Jókai Mór írta: „egy zászló alatt egy haza fiainak vallották magukat”.

– A hős főtisztek felesküdtek a magyar alkotmányra, az áprilisi törvényekre, hittek abban, hogy igaz ügyet szolgálnak, és fegyelmezett katonaként teljesítették a parancsot. Amikor a magyar szabadság ügye már végképp veszni látszott, többen választhatták volna a túlélést jelentő menekülést, mégsem tették – mondta Murár Zoltán.

Az ünnepségen az önkormányzat részéről Lévai Jánosné, Sztachó-Pekáry István, Fekete Gábor, Király József és Dobos József önkormányzati képviselők, valamint Bogasov István tanácsnok koszorúzott, a kormányhivatalt részéről pedig Kovács Ernő kormánymegbízott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában