VIDEÓVAL

2020.08.28. 20:00

A lakóközösség volt az új kecskeméti út beruházója

Tizenhat éves álma vált valóra a hunyadivárosi Görbe utca lakóközösségének pénteken, amikor átadták a megújult, aszfaltozott utcát.

Horváth Péter

Fotó: Horváth Péter

Egy 2018-ban hozott helyi rendelet értelmében az utcák lakóközössége is lehet útépítés beruházója, ami azt jelenti, hogy ők fedezik a beruházás költségeinek 50 százalékát, míg a fennmaradó 50 százalékot az önkormányzat saját forrásából biztosítja. E koncepcióban a lakóknak kell elvégeztetni a tervezési és kivitelezési munkálatokat, illetve a szakhatóságokkal folytatott engedélyeztetési eljárásokat is ők kérvényezik – ebben úttörők a Görbe utca lakói, mivel ez az első ilyen jellegű útépítés Kecskeméten, mellyel az utca mintegy harmada kapott új aszfaltburkolatot. Az 250 méteres szakaszt érintő felújítás összesen csaknem 16 millió forintba került, a költség a rendelet értelmében megoszlott a lakók és az önkormányzat között, illetve a Hunyadivárosi Részönkormányzat vállalta a tervezés díját, ami meggyorsította a folyamatot. A lakossági önrészhez 27 ingatlantulajdonos 250 ezer, míg a 82 lakásos társasház lakói mintegy egymillió forinttal járult hozzá. A kivitelezést egy hunyadivárosi vállalkozás, a Rimay Kft. végezte.

Az elmúlt években sor került az utat érintő megelőző karbantartásokra, ezért a stabilizált réteg útalapként volt használható, így csak vízzáró felületet húztak az utcára. A burkolás mellett forgalomlassító bordákat is kapott az utcaszakasz és kiépítették a vízelvezetés csatlakozását is, már csak a sövényesítés és a forgalomba helyezési eljárás van hátra.

A tervezési és engedélyezési folyamatok mintegy két évig, míg a kivitelezési munkálatok két hónapig tartottak. Pászti András, Hunyadiváros önkormányzati képviselője elmondta, hogy a Görbe utca másik szakaszának felújítására is van lakossági igény, amit szintén ilyen módon valósítanának meg.

Fotó: Horváth Péter

Az átadáson a Pászti András, Falu György alpolgármester és Orbán Csaba, a Városüzemeltetési Osztály vezetője köszöntötte a lakosokat, majd a lakóközösség ügyintézéssel megbízott képviselőivel a nemzetiszín szalagot átvágva felavatták az új utat. És mivel Pászti András annak idején megígérte a lakóknak, hogy ha valaha megújul a Görbe utca, az avatáson végiggurítanak rajta egy söröshordót, így ez sem maradhatott el.

Fotó: Horváth Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában