KECSKEMÉT

2020.07.01. 17:30

Nem hajtják végre az ítéletet, a Kúria mondja ki a végső szót

A legfőbb bírói fórum felfüg­gesztette a Varga László, valamint Király József és Riczu Péter közötti polgári perben decemberben született jogerős ítélet végrehajtását Királyék felülvizsgálati kérelmének elbírálásáig.

Hraskó István

Több mint öt év után sem ért véget Varga László és Király József között a pereskedés

Fotó: Bús Csaba

Varga László volt KDNP-s országgyűlési képviselő, nyugalmazott református lelkész hat éve jelentette fel Király Józsefet és Riczu Pétert (Király akkor az MSZP kecskeméti frakcióvezetője volt, Riczu Péter pedig a párt önkormányzati képviselőjelöltje). Varga László szerint a két vádlott egy 2014 júliusában tartott sajtótájékoztatón „személyére nézve valótlan és sértő kijelentéseket tett”, amelyek aztán több helyen megjelentek az interneten.

A cikkekben az állt: a vádlottak a sajtótájékoztatón felszólították a korábbi parlamenti képviselőket, hogyha jelentettek az állambiztonsági hivatalnak, akkor vállalják fel múltjukat nyilvánosan is. Az egyik cikk név szerint említette Varga Lászlót, azzal a fordulattal, hogy „szintén szóba kerülhet a fenti ügynökmúlt kapcsán”. Varga szerint egyértelműen kiderült, hogy a vádlottak róla állítják tényként és híresztelik, miszerint „Budai” fedőnéven ügynök és besúgó volt.

A Kecskeméti Járásbíróság első fokon bűnösnek találta Királyékat rágalmazás vétségében. A Kecskeméti Törvényszék 2018-ban viszont felmentette a vádlottakat bűncselekmény hiánya miatt. Harmadfokon a Szegedi Ítélőtáblán bizonyítottság hiánya miatt született felmentés a büntetőügyben.

Zajlott közben egy polgári per is, amelyet a büntetőper idejére felfüggesztettek. Első fokon 300 ezer forint sérelemdíj megfizetésére kötelezték a vádlottakat, majd a Szegedi Ítélőtáblára került az ügy. Tavaly decemberben hirdettek ítéletet: a sérelemdíjat 800 ezer forintra emelték, az alpereseket eltiltották a további jogsértő magatartástól, és kötelezték arra, hogy tegyenek közzé egy helyreigazítást.

Varga László akkor lapunknak kijelentette: ő teljes megnyugvással fogadta a mostani bírósági határozatot, és magában lezárta az ügyet.

– Már az ügy legelején felajánlottam: ha nyilvánosan kijelentik, hogy tévedtek, és bocsánatot kérnek, akkor nem lesz bírósági per. De erre nem voltak hajlandóak. Számomra az a fontos, a bíróság is megállapította, hogy valótlanságot állítanak. Kétszer is átvilágítottak, egyszer 2002-ben, majd képviselővé választásom után, 2010-ben is, és kiderült, hogy éppenséggel rólam jelentettek, engem figyeltek meg – mondta Varga László.

Király József viszont kijelentette decemberben: „itt nem igazságszolgáltatás, hanem jogszolgáltatás történt”, hozzátéve: nagyon sajnálják, hogy Varga László öt éve válasz helyett a bírósághoz fordult, de nem hagyják annyiban, a Kúriához fordulnak. Király József állás­pontja végig az volt, hogy ő nem állított tényeket, csak kérdezett, ráadásul kampányidőszakban, mikor egy közszereplőnek többet kell tűrnie.

Több mint öt év után sem ért véget Varga László és Király József között a pereskedés
Fotó: Bús Csaba

Király József értesítette a napokban szerkesztőségünket, hogy végzést kaptak a Kúriától, amely szerint felfüggesztik a decemberi ítélet végrehajtását.

Megkerestük a Kúria sajtótitkárságát, amely mindezt megerősítette. Közölték: június 2-án érkezett az ügy a Kúriára és június 16-án végzés született, mely szerint az alperesek felülvizsgálati kérelmének elbírálásáig a Kúria felfüggeszti a Szegedi Ítélőtábla jogerős ítéletének végrehajtását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában