izsák

2020.07.25. 07:00

Gazdag életút áll a volt iskolaigazgató mögött

A Bács-Kiskun Megye Ifjú­ságának Neveléséért díjat veheti át a Bács-Kiskun Megyei Közgyűléstől Gera Árpád Zoltánné, az Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola korábbi igazgatója. Sikeres szakmai életút áll mögötte, negyvenévnyi munkaviszony után vonult nyugdíjba.

Barta Zsolt

Gera Árpádné sok időt tölt családjával, olvas és gondozza a virágait 

Fotó: Barta Zsolt

Februárban, negyvenéves munkaviszony után vonult nyugdíjba Gera Árpád Zoltánné, az izsáki iskola korábbi igazgatója.

– Nagyon szerettem a munkámat, kiválóak a kollégáim, hiányoznak a gyerekek, de egészségügyi okok miatt döntöttem a negyvenéves kedvezményes nyugdíjazás igénybevétele mellett. Voltak bizonyos jelzések, melyek figyelmeztettek, hogy többet kell törődnöm az egészségemmel, és emiatt döntöttem úgy, hogy pályámat lezárom. A tavalyi tanévet még elindítottam, majd februárban eljöttem – mondta Gera Árpádné. Most pihen, de nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy egy-egy osztálynyi gyereknek néhány órát megtartson majd.

Az elmúlt évek folyamatos reformjai az igazgatóknak, a helyetteseiknek és a tanároknak is rengeteg feladatot adtak. A változó kihívások 10-15 éve sokasodtak meg, emlékezik vissza az egykori igazgató. Addig egy nyugodtabb, lassúbb világban kellett teljesíteni. Az internet, az elektronikus levelezés és ügyintézés világában gyorsult fel minden. Ez már egy más korszak volt, ahhoz képest, amikor a pályáját kezdte.

A Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán magyar–orosz szakon tanult. Népköztársasági ösztöndíjat kapott 1980-ban, de csak egy féléven át élvezhette az akkor jelentősnek számító összeget, mivel Soltvadkerten, a férje szülővárosában állást ajánlottak neki. Igaz, kevesebb pénzt kapott, mint amekkora az ösztöndíj összege volt, de elvállalta a munkát. Néhány év múlva szülőváro­sába, Izsákra költöztek családi okok miatt. Itt a helyi iskolában folytatta munkáját. Időközben képesítést kapott az angol nyelv oktatására, közoktatás-vezetői diplomát szerzett, majd 2000-ben igazgatóhelyettes lett, később pedig – csaknem tíz éven át – az intézmény vezetője. Ekkor vonták össze az óvodát, a könyvtárt, a művelődési házat az iskolával, így rögtön négy intézmény vezetőjeként kellett felelős döntéseket hoznia.

Újabb változásokhoz kellett alkalmazkodnia 2013-ban, amikor a Klebelsberg Központ előbb az oktatási, majd néhány évvel később az intézmény működtetési feladatait is átvette. A kihívások ezzel nem értek véget: eldőlt, hogy a városban új iskola épül. A Magyar Közlöny 2014. évi 187. számában olvasható, hogy Izsák 4 milliárd 479 millió forintot kapott iskolaépítésre.

– Az iskola épülete igen rossz állapotban volt. Beázott, a nyílászárók tönkrementek, a fűtésrendszer korszerűtlenné vált, az elektromos hálózat sem volt alkalmas a digitális technika üzemeltetésére. Rengeteget kellett volna a felújításra költeni. Mondok József akkori polgármester mindig mondta, arra számít, hogy az iskolára komoly összeget lehet majd megpályázni. Egy nap Lezsák Sándor országgyűlési képviselő és dr. Lázár János miniszter megjelentek az iskolában a polgármester kíséretében. Szétnéztek, és az országgyűlési képviselő megjegyezte, hogy a kormányprogram lehetőséget ad új iskola építésére. Ebben segítenek, ha igénylik Izsákon. Azonnal igent mondtunk. Egy évszázadban egyszer van ilyen lehetőség – emlékezett vissza Gera Árpádné.

Egy konténeriskolába költöztek két évre, majd amikor elkészült az új intézmény, a szülők és támogatók segítségével birtokba vették azt. Közben állandó egyeztetést folytatott a kivitelezést felügyelő műszaki szakemberrel. Több változtatási javaslatát is elfogadta a kivitelező. Az új iskola a sportcsarnokkal együtt az ország egyik legkorszerűbb intézménye lett.

Gera Árpádné büszke a kollégáira, akikkel együtt dolgozhatott sok éven át. A képzési igény mindig megvolt a tantestületben. Például az elmúlt évtizedben a tanári karból több mint harminc kolléga tett ECDL számítógép-felhasználói vizsgát. A megszerzett informatikai tudásra nagy szükségük van a korszerű épület kínálta digitális oktatási lehetőségek kihasználásában, a digitális napló és a belső információs rendszer működtetésében. Az évek során sok pályázati lehetőség kihasználását tette lehetővé számukra a számítógép használatának megismerése.

Hogy mi is a különbség a negyven évvel ezelőtti körülmények és a mostani világ között? Az igazgatónő beszélt a felpörgött élettempó pozitív és negatív hatásairól is. A tanulók számára kitágult a világ, villámgyorsan ismeretekhez juthatnak, de nem mindig tudják elkülöníteni a virtuális valóságot a mindennapjaik valóságától. Tisztában vannak a jogaikkal, miközben a kötelezettségeiket gyakran elhanyagolják. Egyre több a csonka család, a szülők egyre kevesebb időt tudnak a nevelésre fordítani, mivel két-három állást vállalnak, hogy a kívánt életszínvonalat biztosíthassák. Ez érződik a diákok mindennapi viselkedésén is – mondta Gera Árpádné, akinek a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés idén odaítélte a Bács-Kiskun Megye Ifjúságának Neveléséért díjat.

Gera Árpádné sok időt tölt családjával, olvas és gondozza a virágait
Fotó: Barta Zsolt

Az egykori igazgató nyugdíjba vonulása óta is aktív életet él

– Több időt töltök a férjemmel. A két lányom családja Kecskeméten él, a négy unokám nevelésébe és a tanulásukba is besegítek. Idős szüleim mindennapjait igyekszem megszépíteni. Olvasok, kertészkedem, ápolom a virágaimat. Most próbálom bepótolni mindazt, amire annak idején a munka miatt nem jutott időm – mondta Gera Árpádné.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában