kecskemét

2020.05.08. 17:30

Pótolták a Wojtyla-ház elől ismételten ellopott virágokat

A Wojtyla-népkonyha elől a napokban ismét ellopták a virágokat. Ezúttal azonban a kamerák felvették a virágtolvajokat, így a sorsközösség nagyon bízik abban, megszűnik a visszatérő problémájuk.

Sebestyén Hajnalka

Korábban már többször hírt adtunk arról, hogy a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központ előtti kertből, valamint az általuk gondozott útszéli keresztek kertjéből kitépték vagy kaspóstól eltulajdonították a virágokat. Az épületre felszerelt kamera eddig nem tudott olyan képet rögzíteni, ahol látszódott volna az elkövető. A napokban végre sikerült.

– Sajnos régi probléma számunkra, hogy a gondozottjaink által kezelt kerteket megrongálják – mondta Farkas P. József, a Wojtyla alapítóigazgatója. – Ezt nem csak mi, az intézmény munkatársai, hanem a sorsközösség tagjai is személyes sértésnek veszik. Oly sok munkát fektetnek a kertek gondozásába önkénteseink, és ilyenkor ez hiábavalónak tűnik. Mindig tettünk feljelentést, és bizakodtunk. Szerencsére önzetlen támogatóink – a Gyenes Kertészet, valamint a Király József által vezetett Városszépítő Egyesület – jóvoltából mindig tudtuk pótolni az ellopott virágokat – tette hozzá.

Idén már második alkalommal tiporták szét a szépen kialakított kertet. Legutóbb néhány nappal ezelőtt.

– Ezzel a problémával nem vagyunk egyedül, tudom, hogy a környékünkön sok háztulajdonos megtapasztalta ezt a fajta vandalizmust. Az elkövetők eddig mindig kikerülték a kameráinkat, de most végre nem sikerült nekik. Felvételünk van róla, ahogyan kora este, még világosban két férfi viszi a nagy kaspót tele gyönyörű virágokkal. Ráadásul az egyik elkövetőt fel is ismertük, több évvel ezelőtt hozzánk járt ebédelni a népkonyhára. A felvételt átadtuk a rendőrségnek. Nagyon bízunk benne, hogy a felvételnek köszönhetően végleg megszűnik ez a problémánk – részletezte Farkas P. József.

Mindezek ellenére a Wojtyla Barátság Központban történnek pozitív események is. Ebben az évben egy nagyszabású rendezvénysorozattal szerettek volna megemlékezni névadójuk, Karol Wojtyla, azaz II. János Pál Pápa születésének 100. évfordulójára. Az emlékezés megkezdődött, igaz nem a tervek szerint.

– A járványhelyzet közbeszólt, így egyelőre nem tudjuk megvalósítani a tervezett ünnepségsorozatunkat. Szent II. János Pál pápa 1920. május 18-án született Lengyelországban, Wadowicében. Úgy terveztük, hogy a lengyelországi ünnepségre kiutazunk, és személyesen rójuk le tiszteletünket a szülői házánál. Sajnos az ünnepség elmarad, mindenki csak a maga módján emlékezhet meg Karol Wojtyláról. Mi is ezt tesszük. Egy baráti levelet azonban elküldünk a szervezőknek, akikkel évek óta jó kapcsolatot ápolunk. A levélben méltó módon tisztelgünk a pápa emléke előtt. Számunkra nagyon sokat jelent az ő példamutató élete, az ő szellemében vezetjük a házat. Az elmúlt 15 évben sokszor adott erőt nekünk lelki vezetőnk útmutatása – hangsúlyozta Farkas P. József.

A sorsközösség tagjai ültetik el a felajánlott virágokat
Fotó: Sebestyén Hajnalka / PN

A Wojtyla 100 elnevezésű megemlékezéssorozatot április végén indították útjára az intézményben, igaz egyelőre csak szűk körben.

– Április végétől május 18-áig minden pénteken lelkigyakorlattal egybekötött beszámolóval elevenítjük fel Karol Wojtyla – Szent II. János Pál pápa – egyházfői munkásságát. Egyelőre csak a dolgozók körében, az aznap elhangzottak főbb üzeneteit azonban az ebédért érkező szegényekkel is megosztjuk. Május 18-a után más programok keretében tisztelgünk II. János Pál pápa példaértékű munkássága előtt. A járványhelyzetre való tekintettel az ebédosztás jelenleg még mindig csak elvitel formájában zajlik, amint lehetőség nyílik újra a közös ebédeltetésre az ebédlőben, a teljes előadásokat meghallgathatják a szegények – tette hozzá az igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik