beruházás

2020.05.09. 11:30

Csapadékvíz-elvezető rendszert építenek Fülöpszálláson

Javában zajlik a központi belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer építése Fülöpszálláson. A kivitelező szakemberei jelenleg a falu határában lévő esővíztároló kialakítását végzik.

Gulyás Sándor

A település önkormányzata a központi belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer építésére nyert 115 millió forintot a megyei Település- és Területfejlesztési Operatív Program pályázatán. A kivitelezési munkák tavasszal kezdődtek el, melynek során elkészül a Kiskunság tér–Solti utca–Bajcsy-Zsilinszky utca–Kossuth Lajos utca–Árpád utca–Erkel Ferenc utca–Ady Endre utca– Rákóczi utca nyomvonalon a csapadékvíz-elvezető árkok felújítása, illetve az ingatlanbejárók átereszeinek cseréje a kialakításra kerülő záportározóig – ismertette a beruházás részleteit Gubacsi Gyula polgármester.

A település leglátogatottabb része a Kossuth Lajos, a Solti út és a Kiskunság tér, amely bár egy magas pontja a településnek, de a nagyobb mennyiségű csapadékvíz nem tud elszivárogni, továbbá nem tud lefolyni a területről.

– A projekt keretében megvalósul a község központjában levő utcákban a csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukciója is. Az Erkel utcában zárt rendszerű csatorna épül, ami arra szolgál, hogy csapadékcsúcs esetén biztonságosan levezesse a vizet a területről. Az innen érkező csapadékvíz ideiglenes befogadója a záportározó tó lesz. Ez a nagy hozamú csapadékvizek tározására szolgál, hogy a befogadót mentesítse a hirtelen nagy mennyiségű csapadékvíz-terheléstől. A záportározótól nyílt levezető is épült, a 2011-ben létesített árok nyomvonalán, ami a Duna-völgyi-főcsatornába vezeti a vizet. Az építkezés várhatóan a nyáron befejeződik – emelte ki a település vezetője.

A kivitelezési munkák mind a napi közlekedésben, mind a nyomvonal melletti ingatlanok megközelítésében kisebb-nagyobb fennakadásokat okoz. A munkagépek okozta zaj, rezgések átmenetileg kellemetlenségekkel járnak, amit a kivitelezővel is egyeztetve a lehető legszükségesebb mértékűre, illetve a legrövidebb időtartamokra csökkentenek.

Tehermentesül a település központja

– Fülöpszálláson kifejezetten nagy jelentőséggel bír a településközpont csapadékvíz-elvezetése. A településen évtizedek óta komoly problémát okoz, hogy a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű, vagy a hosszan tartó esőzések során a község központi részén a csapadékvíz-elvezetés nem megoldott. Csapadékos időszakban az érintett területen a szikkasztóárkok telítődése után a csapadékvíz elönti az utcákat, járdákat és a parkolókat, jelentősen megnehezítve ezzel a közintézmények, üzletek és az orvosi rendelő megközelítését. A beruházás megvalósulásával a településközpont e szempontból tehermentesül – összegezte Gubacsi Gyula.

A záportározótól nyílt levezető is épült, ami a Duna-völgyi-főcsatornába vezeti a vizet
Fotó: Gulyás Sándor / PN

 

Ezek is érdekelhetik