A dolgozó diákoknak is nagy fejtörést okoz a járvány

A tandíjukat, albérletüket egyedül fizető, illetve otthonra hazaadó diákok is nehéz helyzetbe kerültek a járvány miatt, hiszen sok őket foglalkoztató munkahely bezárt.

Morva Daniella

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Nem ritka manapság, sőt, szinte elvárás sok családnál, hogy a még tanuló gyermek már diákkorában pénz keressen. Szerencsére ehhez nem kell messzire mennie a fiataloknak, hiszen a lehetőségek tárháza óriási, a diákszövetkezetek pedig tálcán kínálják a jobbnál jobb alternatívákat. A járvány kitörése előtt legalábbis ez volt a helyzet.

Most, hogy a koronavírus miatti korlátozásokat bevezették, nem csak a főállásban dolgozók, de a diákok is kétségbeesetten kutatnak lehetőségek után, hiszen akad köztük olyan, aki saját albérletet tart fenn a fizetéséből, tandíjat fizet vagy épp a családját segíti a keresetével. A legnagyobb kihívást minden bizonnyal az jelenti, hogy senki nem tudja, meddig tart még ez az időszak, így nincs, aki megfelelő válaszokkal szolgálhatna a munka nélkül maradt diákoknak.

Az egyik kecskeméti diákszövetkezet szerint azonban van remény, hiszen „bár fizikai munkát kevésbé, szellemi munkaköröket a járvány ideje alatt is tudnak vállalni a diákok, mivel ezeknek nagy része home office-ban is végezhető.” Azt azonban nem tartják valószínűnek, hogy „az autóiparhoz kötődő vállalatok újraindulása után a diákok azonnal munkába állhassanak, hiszen a csökkentett termelés és a rövidített műszakok nem teszik majd ezt lehetővé.”

Anna, egy kecskeméti diáklány elmondása szerint, a ruhaüzlet, ahol dolgozik, március végén bezárt, ezért ő is – sok társához hasonlóan – nehéz helyzetbe került, hiszen édesanyjával egy közös albérletet tartanak fenn. „Én már a járvány előtt munkát váltottam, hiszen az akkori munkahelyemen nem kerestem annyit, hogy édesanyámat segíthessem az albérletünk fenntartásában. Ez éppen a járvány kitörése előtt egy héttel történt, ezt követően nem sokkal pedig a korábbi munkahelyemet be is zárták. Úgy tűnt, szerencsém lesz azzal, hogy éppen akkor váltottam, ám a dolog szerencsétlen oldala, hogy bár az új helyen – ruhaüzlet révén – nyitva maradhattunk, a munkaidőnket korlátozni kellett. Reggel 10-től délután 15 óráig tartott nyitva az üzlet, ám a szabályok szigorítása miatt március végén mi is bezárni kényszerültünk.”

Anna elmesélte, hogy az üzlet nyitva tartása alatt is csak fokozott higiéniai előírások mellett dolgozhattak, erre külön figyelmet fektettek, és ez azóta sem változott. „Jelenleg csak egyeztetett időpontban bonyolítunk le vásárlást. Ilyenkor csak a vásárló és az eladó tartózkodik az üzletben, de természetesen továbbra is kiemelt figyelmet fordítunk az előírt higiéniai szabályok betartására és betartatására.” Anna jelenleg a félretett pénzéből gazdálkodik, és édesanyjával egymást segítik ezekben a nehéz időkben. Elmondása szerint így könnyebb, hiszen nincs teljesen magára utalva, mint sok másik társa. Egy helybéli pár szintén a járvány miatt veszítette el a munkáját, és ezt nem könnyíti meg a tény, hogy saját albérletüket a megkeresett pénzből fizették. Mivel jelenleg jóval kevesebb a lehetőségük, és alkalmi munkákból nem tudják fizetni a költségeiket, haza kell költözniük az ország másik szegletébe.

Fotó: Illusztráció

Nincsenek könnyebb helyzetben a tandíj-fizetők sem, hiszen a legtöbb egyetemnek (ha nem az összesnek), nem áll módjában csökkenteni a tandíj összegét, mivel munkavállalóit ugyanúgy fizetnie kell, ezért türelmet és megértést kérnek a diákoktól. A kihirdetett törlesztési moratórium azonban a diákhitelezőket is érinti. A Diákhitel Központ oldalán olvasható, hogy kiemelten szeretnék támogatni azokat a diákokat, „akik számára a jelenlegi helyzetben nincs lehetőség a tanulmányok melletti munkavégzésre”, ezért „a hiteltörlesztési moratóriumot kiterjesztik azokra az ügyfelekre is, akik 2020. március 18. és 2020. december 31. között igényelnek diákhitelt és válnak törlesztővé. A moratórium lejártáig a Diákhitel Központ a fennálló tartozásokra nem számol fel késedelmi kamatot, illetve a 2020. március 18. napjáig felmondott szerződéseken túl 2020. december 31. napjáig nem mond fel szerződéseket.”

A megoldást minden munkáltató keresi, és egy biztos: bár az újrakezdés még várat magára, bármilyen nehéz is most a helyzet, a járvány végeztével ugyanúgy szükség lesz a diákokra, mint eddig, így „csak” ezt a néhány kellemetlen és torokszorító hónapot kell kibírni valahogy.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában