galériával

2020.02.24. 19:58

Megyénkből több szakápoló is miniszteri elismerést kapott

Idén hatodik alkalommal tartották meg a magyar ápolók napját hétfő délelőtt a budapesti Duna Palotában. A jeles eseményen az Emberi Erőforrások Minisztériumának elismerő oklevelét vehette át a Bács-Kiskun Megyei Kórház két szakdolgozója, valamint a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház csecsemő- és gyermekosztályának munkacsoportja is.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó:

Az Országgyűlés 2014-ben nyilvánította a magyar ápolók napjává február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésnapját. Az ötezer tagot számláló Magyar Ápolási Egyesület Kossuth Zsuzsannának az 1848/49-es szabadságharc alatt nyújtott ápolói tevékenységére emlékezve ünnepli meg évről évre a magyar ápolók napját.

Dr. Csiki Zoltán egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, az ápolók adják a magyar egészségügy lelkét és szívét, nekik köszönhetjük az egészségügyi rendszer működését. Kiemelte, az ápolók biztosítják a szükséges egészségügyi ellátás mellett az emberhez méltó életet a betegek számára.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a szakdolgozók mellett a magyar társadalomnak, a kormánynak is feladata gondoskodni a betegekről. Ennek elsődleges célja, hogy biztosítsa az egészségügyi dolgozók és családjaik számára azt az anyagi, szellemi és erkölcsi hátteret, amely lehetővé teszi, hogy szolgálatukat mindig a tudásuk és hitük szerint a legjobb módon, a legkorszerűbb eszközökkel végezhessék.

Kiemelte továbbá, hogy az idei évben folytatódnak a már megkezdett béremelések az egészségügyben. Idén januártól érvényes a szakdolgozói alapbérek 14 százalékos emelése, melyet november elsején újabb 20 százalékos emelés követ. Emellett folytatódik a nővérszállók megújítása, illetve 8 milliárd forintot fordítanak a kórházak ápolási eszközparkjának fejlesztésére.

A központi ünnepségen minden évben kitüntetésekkel ismerik el az egészségügyben végzett áldozatos munkát. Megyénkből az Emberi Erőforrások Minisztériumának elismerő oklevelét vehette át a Bács-Kiskun Megyei Kórház Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórházának két dolgozója, Böjtös Éva diabetológiai szakápoló, valamint Dezsőfi Mónika az urológia osztály vezető ápoló-helyettese.

Szintén miniszteri elismerő oklevelet kapott a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház csecsemő- és gyermekosztálya, ahol 1994 óta az országban elsők között a beteg gyermekek szülővel együtt kerülnek felvételre. A munkacsoport tagjai: Pakai István Jánosné, Borbásné Bauer Mária, Lami Zsoltné, Ancsa-Molnár Lászlóné, Vulmanné Kovács Éva, Oláhné Szabó Mária, Unczorg Judit, Hugyi Józsefné, Bánóczki Imréné, Hugyec Róbertné, György Anita, Kovács Renáta, Molnár Katalin, Szlávik Rozália, Országné Tallér Anikó, Szabó Dóra és Tesch Judit.

Az idei a nővérek és a szülésznők éve

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly úgy határozott, hogy a 2020-as évet az ápolók és szülésznők évének nyilvánítják. Minya Tünde, a Magyar Ápolási Egyesület megnyitó beszédében rámutatott, hogy az emlékév mintegy 20 millió egészségügyi dolgozót érint világszerte. A cél, hogy hangsúlyozzák a betegápolás jelentőségét, a nővérek és a szülésznők nélkülözhetetlenségét az egészségügyi ellátásban. Kiemelte továbbá, hogy a kampány egyik fő törekvése, rámutatni a jelenleg mindenütt tapasztalható szakdolgozói hiányra és felkelteni a fiatalok érdeklődését e hivatás iránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában