Kecskemét

2019.11.07. 19:00

Munkaerőpiaci reform kezdődött

Munkaerőpiaci reform kezdődött megyénkben, melynek fő célja a járási hivatalokban működő foglalkoztatási osztályok ­közvetítési szolgáltató tevékenységének erősítése a foglalkoztatók munkaerőigényeinek pontos felmérésével, valamint az álláskeresők munkahelyválasztásának hatékonyabbá tételével.

Hraskó István

Dr. Karakó László miniszteri biztos, Marczinkó Zoltán István munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Kovács Ernő kormánymegbízott

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Hraskó István

Megkezdődött Bács-Kiskun megyében az országos, ­kormányhivatali munkaerőpiaci reform bevezetése – jelentette be szerdai sajtótájékoztató keretében Marczinkó Zoltán István munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Kovács Ernő megyei kormánymegbízott és dr. Karakó László munkaerőpiaci reform végrehajtásának előmozdításáért felelős miniszteri biztos a megyei kormányhivatalban.

A helyettes államtitkár kedvezőnek nevezte hazánk jelenlegi foglalkoztatáspolitikai helyzetét.

– Tartósan 4,5 millió fő feletti alkalmazott dolgozik ma Magyarországon. Elmondhatjuk, hogy nagyon pezsgő gazdasági környezetben vagyunk. Magyarországon 2018-ban 8500 milliárd forintnyi beruházás valósult meg, 2019 első fél évében ez 4088 milliárd forint. Tehát időarányosan 18 százalékkal haladja meg a beruházások mértéke az előző évit. Ez a növekvő beruházási hajlam természetesen megnövelte a munkaerő-keresletet is. E két tényező, kiegészítve a kormányzati intézkedésekkel, a járulékcsökkentéssel, bérminimum-ajánlás megfogalmazásával, vezetett oda, hogy ilyen kedvező foglalkoztatáspolitikai helyzetben vagyunk ma – mondta Marczinkó Zoltán István, majd hozzátette: a beruházások mellett egyéb mutatók is hazánk gazdaságának jó állapotáról tanúskodnak.

– A bruttó hazai termék 2019 első fél évében 5,2 százalékos növekedést mutat. Ha ezt összehasonlítjuk az Európai Unió 1,4 százalékos értékével, el lehet mondani, hogy 3,5-szeresen haladja meg a magyar gazdaság növekedési üteme az Unió átlagát – fejtette ki.

Kovács Ernő a megyei statisztikák kapcsán elmondta: a munkanélküliség Bács-Kiskun megyében immár három százalék alá került. Ebben a tekintetben a Bajai és Tiszakécskei járás különösen élen jár, ahol a két százalékot alig haladja meg a munkanélküliség.

A most indult, A mun­ka­erő­piaci reform végrehajtásának gyorsítása a foglalkoztatási osztályok átalakításával elnevezésű projekt fő célja az elsődleges munkaerőpiacra lépők számának növelése, valamint a járási hivatalokban működő foglalkoztatási osztályok közvetítési szolgáltató tevékenységének erősítése.

Dr. Karakó László miniszteri biztos, Marczinkó Zoltán István munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Kovács Ernő kormánymegbízott
Fotó: Hraskó István / Petőfi Népe

– Eddig is nagyon hatékonyan, fáradságot nem ismerve dolgoztak a foglalkoztatási osztályok, de úgy gondoltuk, hogy a munkaerőpiac egy újfajta szemléletet követel meg. Lényege, hogy közelebb kell hozni a munkaadókat a munkaügyi szervezetekhez, hogy a kiközvetítések, kiajánlások a munkaerőpiac, a munkaadók igényeinek megfelelően történjenek – mondta Karakó László miniszteri biztos.

A munkáltatók igényeinek felmérése mellett a reformban nagy hangsúlyt kap az álláskeresők megfelelő munkahelyválasztásának még hatékonyabbá tétele, melyet többek között a potenciális munkavállalók képességeinek felmérésével, pályaválasztási-munkavállalási tanácsadással, önéletrajzírásban történő segítségnyújtással, szükség esetén készségfejlesztéssel, képzésekkel kívánják elérni.

A legjelentősebb foglalkoztatókkal tárgyaltak

A sajtótájékoztatót követően a helyettes államtitkár, a kormánymegbízott és a miniszteri biztos a megye tíz legjelentősebb munkaadó cégének képviselőivel konzultált a munkaerőpiaci reformról.

– A találkozó lényege, hogy még az eddiginél is szorosabbra szeretnénk fűzni a munkaadókkal a foglalkoztatási főosztály és a járási foglalkoztatási osztályok kapcsolatát. Reméljük, hogy még néhány száz embert ebben az esztendőben el tudunk helyezni a munka világában – mondta Kovács Ernő, megyei kormánymegbízott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában