Rém

2019.08.17. 13:19

A kétezres években pörköltillatú lett az erdő

Huszadik alkalommal gyűlnek össze a Millenniumi Emlékpark fái alá a Kakasfesztivál résztvevői szombaton. Először 2000. augusz­tus 19-én fesztiváloztak a rémiek és ez a hagyomány azóta is él tovább. Papp Imréné polgármester szerint akár egy évszázad múlva is élhet ez a szokás, ami a falu legnagyobb ünnepévé, családi összejövetellé, baráti találkozóvá vált.

Kubatovics Tamás

A huszadik fesztivált ünnepelve egy hatalmas tortát készítenek, amiből mindenkit vendégül látnak. Az önkormányzat a fellépőkkel együtt mintegy 200 személyt ültet asztalához, hét bográcsban fő kakas, amit Szekszárdról szereztek be, hiszen a kezdetektől eltérően ma már nincs kakas a településen. Illetve mégis van, hiszen a falu központjában állva minden évben ő hívogat a rendezvényre.

– Egészen más feladat most megszervezni egy rendezvényt, mint a kezdetekkor. Mára egy iparág épült fel infrastruktúrával, szolgáltatásokkal, ha van pénz, akkor nem jelent komoly kihívást a feladat. Viszont egyre nehezebb felkelteni az érdeklődést, ezért sok rendezvény fénye megkopik, a résztvevők lelkesedése is kopik az évek során.

Minden korosztálynak kínál élményeket a Kakasfesztivál
Fotó: Kubatovics Tamás / Petőfi Népe

Az egykori lendületre jó emlékezni, de vesződséggel jár kitelepülni főzni, vendégeket fogadni. Ezért nálunk is sokan odahaza főznek, majd délután és este érkeznek a programokra, találkozásokra – fogalmazza meg tapasztalatait a falu vezetője, aki korában művelődésszervezőként vett részt a Kakasfesztiválok szervezésében. Hangsúlyozza: a fellépők kiválasztásánál a lehetőségek és az igények közt kell egyensúlyozni.

Ezek is érdekelhetik