Kecskemét

2019.06.20. 17:40

Meg is hiúsulhat a hetényi bekötőút projektje, ha túl sok lesz a variálás

A hetényi bekötőút projektje időhöz kötött, így ha a városrészben lakók nagyon érdemi módosítást kérnek, akkor könnyen lehet, hogy az önkormányzat egy másik útra fordítja az erre szánt forrást – derült ki a csütörtöki közgyűlésen.

Hraskó István

Mint arról részletesen beszámoltunk, nem egészen két hete óriási érdeklődés mellett tartottak lakossági fórumot Hetényegyházán a városrész autópályába való becsatlakozásáról és az elkerülő útról. Kiderült, a hetényiek megosztottak a bekötő úttal kapcsolatban. Egy részük azt szeretné, ha addig nem is épülne meg, míg a Hetényegyházát északról elkerülő szakaszra nincs garancia. A felszólaló Helikon utcaiak szerint a megnövekvő forgalom miatt meg fog nehezülni az életük és elértéktelenednek a házaik. Más azt vetette fel, hogy a bekötőutat jóval északabbra, a Nyíri erdő felé kellene vinni, a fórumot összehívó Süli Csontos Ottó önkormányzati egyenesen azt hangoztatta, hogy a hetényiek nagy része ezt szeretné (azt nem árulta el, honnan van ez az információja, végzett-e felmérést). Öveges László főépítész az elhangzottak alapján úgy látta, a bekötő és elkerülő út megvalósítása egymástól nem elválasztható. Falu György, a közgyűlés fejlesztési bizottságának elnöke pedig azt mondta: készülhetnek új változatok a bekötőútra, de nyilván más-más költséggel és ütemezéssel, és lehet, hogy azok meg másoknak nem fognak tetszeni.

Hetényegyháza tervezett bekötése az M5 autópályába
Fotó: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata

A csütörtöki testületi ülésen Falu György „jó hangulatúnak”, és „elég konstruktívnak” minősítette a fórumot, bár megjegyezte: negatív csúcspont volt, amikor páran a Helikon utcaiak és a környékén lakók közül kijelentették, hogy ebben a formában nekik nem is kell az új útkapcsolat. Falu György kiemelte: a város vezetése viszont elkötelezett megvalósítása mellett, mert új fejlődési pályára állítaná a városrészt, és hogy nincs kőbe vésve a javasolt nyomvonal, bár az a legszakmaibb, és az érintené a legkevesebb magántulajdonú ingatlant.

Szemereyné Pataki Klaudia úgy reagált, hogy a beruházást 2017-ben minden képviselő megszavazta, Süli Csontos Ottó is.

– Akkor nem merültek fel aggályai, most viszont ugye belefordultunk a kampányba – mondta a polgármester, Süli Csontosra utalva. Hozzátette: a következő, ősszel megválasztott képviselő-testületnek lesz még majd lehetősége, hogy nyugodtan átbeszélje a projektet, mert az a cél, hogy a hetényiek és egész Kecskemét számára megnyugtató megoldás szülessen, amit a költségvetésből is lehet finanszírozni.

– Természetes, hogy érkeznek észrevételek. Arra biztatok mindenkit, hogy még most gyűjtsük össze a használható javaslatokat, próbáljuk beépíteni őket – folytatta Szemereyné Pataki Klaudia, aki viszont azt is hangsúlyozta: a bekötőút projektje befejezési határidőhöz kötött. Kijelentette: ha „nagyon érdemi módosításra van szükség”, akkor hozhatnak olyan döntést, hogy inkább a Homokbányát a Kiskőrösi úttal összekötő utat építik meg, arra fordítják a forrást, ugyanis fontossági sorrendben korábban ezt tették a hetényi út mögé.

– Év végéig szükséges döntéseket hozni – jelentette ki a polgármester.

Borítóképünk a korábbi lakossági fórumon készült!

Fotó: Bús Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában