Kerekegyháza

2019.05.28. 11:30

Múltjuk emlékeit állították ki a kerekegyházi nyugdíjasok

A múlt emlékeiből rendeztek kiállítást a napokban a kerekegyházi Katona József Művelődési Házban. A tárlat anyagát a helyi nyugdíjasklub tagjai válogatták össze.

Gulyás Sándor

Aki ismeri a múltat, megérti a jelent – vallja a klub vezetője

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

A csaknem négy évtizede működő kerekegyházi nyugdíjasklub fennállása óta fontos szerepet tölt be a település idősei életében, tartalmas és hasznos időtöltést kínálva számukra.

– A klub korábban egyebek mellett jelentős irodalmi tevékenységet folytatott, tagjaink vetélkedőkön öregbítették településünk jó hírét. Benne voltunk az „Életet az éveknek” közösségben, tevékenységünk a megye, illetve az ország területére is kiterjedt. A szavalóversenyek mellett főzésben is megmérettük magunkat, a legjobb eredményünk a megyei harmadik hely volt. Jelenleg Bársony Zsuzsanna eredményeivel tudunk büszkélkedni, aki az országos citeraversenyeken szerepel sikerrel – mondta el érdeklődésünkre Kaldenekker Ferenc, a klub vezetője, aki immáron tizenkét éve aktív tagja a közösségnek.

A tagok életkorának előre­haladtával kicsit csökkent a lendület, ám a lelkesedés és a tettrekészség továbbra is megmaradt. Ennek egyik ékes bizonyítéka a Nyugdíjas emlékek címet viselő kiállítás.

– Tevékenységünk széles körű, programjainkat úgy próbáltuk és próbáljuk összeállítani, hogy az élet minden területére kiterjedjen. Mindennapi foglalkozásaink leginkább azt a célt szolgálják, hogy fenntartsuk és megőrizzük szellemi frissességünket. A közösségi összejöveteleinken gyakran kerül szóba a múlt. Párhuzamot szoktunk vonni a jelen és a múlt eseményei, történései között. Azt tartjuk ugyanis, hogy aki ismeri a múltat, megérti a jelent is. Így jutottunk el arra az elhatározásra, hogy bemutatjuk a nyilvánosságnak múltunk emlékeit – hangsúlyozta a klubvezető.

Tavaly, a klub első kiállításán a mindennapi életben fellelhető kavicsokat, a túrák alkalmával összegyűjtött köveket tették közszemlére, ezúttal az életükhöz kötődő tárgyak, kézimunkák, szerszámok, használati eszközök, újságok, könyvek, érmék, bélyegek kerültek a falakra, a tárlókba.

Aki ismeri a múltat, megérti a jelent – vallja a klub vezetője
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

– Kiemelt feladatunknak tekintjük a múlt értékeinek átadását, átörökítését a felnövekvő korosztály számára. A kiállítás keretében nagy hangsúlyt fektettünk a szabadidő hasznos eltöltésének fontosságára. A közelmúltban az emberek zöme jellemzően hasznosan, alkotó munkával töltötte ki üres óráit, ami ma már nem igazán jellemző. Remélem, hogy kiállításunk megmozgatta a nézők fantáziáját és kedvet kaptak az alkotómunkához, ami a maguk és a családjuk örömét szolgálja – emelte ki Kaldenekker Ferenc.

Aktívan töltik nyugdíjas éveiket

A klub két nagy rendezvényt tervez még az idei esztendőre, az egyik egy buszos kirándulás lesz, a másik pedig a hagyományosnak mondható nagyszabású közös főzés, ami a kikapcsolódás és a szórakozás mellett a közösségi összetartozást hivatott erősíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában