Bács-Kiskun

2019.05.02. 07:00

Csaknem 200 önkéntes, 10 helyszínen gyűjtötte a szemetet megyénkben

Sikeresen lezajlott a Magyar Közút szemétgyűjtési akciója hétfőn, melyen közel 1000 tonna út menti hulladékot gyűjtöttek össze országszerte az önkéntesek.

Maksa Balázs

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn tartotta „Jobb, ha el se dobod!” című szemétgyűjtési akcióját, melynek során több mint 12 ezren közel 1000 tonna út menti illegális hulladékot gyűjtöttek össze országosan.

A Baon.hu kérdésére a Közút elmondta, hogy Bácsi-Kiskun megyében csaknem 200 önkéntes gyűjtötte a szemetet 10 helyszínen, melynek során több száz zsák szemetet, illetve nem zsákolható, de összerendezett illegális hulladékot halmoztak fel. Ezek elszállításáról folyamatosan gondoskodnak. Mint a társaság hozzátette, bíznak benne, hogy az akcióval már rövidtávon is sikerül szemléletváltást elérnie a notórikus szemetelőknél.

Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A társaság 93 mérnökségének több száz teherautója közel 1000 tonna hulladékot szállított el. Ez a mennyiség azért is kiemelkedő, mert néhány héttel ezelőtt a szintén nagy sikerrel megvalósított TeSzedd! akció kapcsán a közútkezelő munkatársai 250 tonna szemetet gyűjtöttek össze országos viszonylatban. Ez azt is mutatja, hogy az illegális szemetelőkkel szemben egyelőre szélmalomharcot vívnak a szakemberek és az önkéntesek. Ugyanakkor a Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is elkötelezett, hogy már rövidtávon is érzékelhető szemléletváltozást érjen el a szemetelőknél.

Erre szükség is van, ugyanis a társaság évente átlagosan egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű, mintegy 12.500 tonna hulladékot gyűjt össze az országos közutak mellől.

– A társaság mérnökségei átlagosan csaknem 1 hónapot csak szemétszedéssel és annak elszállításával töltenek, ami jelentős mértékben lefoglalja a humán erőforrás kapacitásait, nem mellékesen hatalmas költségeket is felemésztenek – közölte hírportálunkkal a Közút Zrt.

Hozzátették: az idei évben előreláthatóan 1,5 milliárd forintot fordíthat a társaság ezen munkájára, ami elegendő lenne 60 ezer tonna melegaszfalt beszerzésére vagy két biztonságosabb körforgalmú csomópont építésére, de akár 15 kilométernyi mellékút teljes körű felújítására is. Vagyis a szemetelők miatt kevesebb burkolatjavítási, kaszálási, burkolatjelfestési, táblázási, felújítási és fejlesztési munkát tud elvégezni a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában