Hercegszántó / Budzsak

2019.05.17. 17:30

A legjobb pálinkák és borok versenyeztek

Független, neves szakértőkből álló zsűri minősítése alapján döntötték el, hogy melyek Bács-Kiskun megye legfinomabb pálinkái és borai. A megmérettetésen a megyei versenyeken legjobbnak ítélt nedűk szerepeltek.

Tapodi Kálmán

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke, Koch Csaba, a Duna Borrégió Borút Egyesület elnöke, Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke és Sipos Sándor, a Gemenc Zrt. erdőgazdálkodási és műszaki igazgatója

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

A ka­rapancsai vadászkastély sok előkelőséget fogadott már több mint százéves története során, de a megye legjobb borai és pálinkái valószínűleg sohasem jártak ott vendégségben. A kastélyt és a majort fenntartó Gemenc Zrt. nevében Sipos Sándor erdőgazdálkodási és műszaki igazgató, valamint Kovács Tamás gazdasági igazgató köszöntötték a vendégeket.

A zsűri tagjainak 36 bor és 38 pálinka közül kellett kiválasztaniuk a legjobbat, és négy feltörekvő pincészet borait is minősíthették. Vendégként vajdasági borászatok is elhozták a legnemesebb nedűiket.

– Rendhagyó a helyszín és rendhagyó ez a megmérettetés is, ahol független szakértők bírálják el a megye legjobb pálinkáit és borait. Rendhagyó amiatt is, hogy ezúttal kereskedelmi forgalomban is kapható italok versengenek – emelte ki köszöntőjében Rideg László. A megyei közgyűlés elnöke reményét fejezte ki, hogy Bács-Kiskunhoz hasonlóan, más megyék is megrendezik majd a nedűk nemes versengését.

Koch Csaba, a Duna Borrégió Borút Egyesület elnöke is üdvözölte a kezdeményezést, amit az ország legnagyobb szőlőtermő területtel rendelkező régiójában rendeznek. Mint mondta: az itt előállított, könnyed, gyümölcsös boroknak jelentős piaci szerepük lehet, de komoly versenytársakra is találhatnak a szabad piacokon.

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke, Koch Csaba, a Duna Borrégió Borút Egyesület elnöke, Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke és Sipos Sándor, a Gemenc Zrt. erdőgazdálkodási és műszaki igazgatója
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

A megnyitón jelentették be, hogy Bács-Kiskun megye lesz a fővárosban tartandó XVI. Újbor és Sajtfesztivál díszvendége, ahová természetesen eljutnak majd a megye borai és pálinkái is.

A megye több évszázados múltra visszatekintő pálinka- és borkészítési hagyományait kívánta a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat támogatni, amikor versenyt hirdetett a Duna–Tisza közi borászatok és kereskedelmi pálinkafőzdék számára, hogy ezzel az elismeréssel is segítse munkájukat. Idén meggy, birs, barack, körte, szilva, szőlő és törkölypálinkával lehetett nevezni a megyei önkormányzat versenyére. A párlatokat a Pálinka Nemzeti Tanács által regisztrált pálinkabírálók kóstolták, akik a nemzetközi normáknak megfelelően minősítettek.

Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

A Kunsági és a Hajós-Bajai borvidék borversenyeinek győzteseit is vizsgálta egy független, elismert szakemberekből álló bizottság. Mint elhangzott: a megye borának kiválasztására ettől az évtől csak kiskereskedelmi forgalomban kapható tétellel lehetett nevezni, amelynek kiskereskedelmi ára nem haladja meg a kétezer forintot, és minimum ezer palackkal rendelkezik a termelő.

Második alkalommal adták át a Bács-Kiskun Megye Feltörekvő Borásza címet, melyre az elmúlt évek kimagasló eredményt elért borászát nevezhették a hegyközségek elnökei.

Bács-Kiskun megye legjobb nedűi 2019-ben

A pálinkák nemes versenyét a kiskőrösi Mátyás Pálinkafőzde Kft. szilvapálinkája nyerte, és hazavihették a megye legjobb pálinkafőzdéje címet is. A fehérborok között a soltvadkerti Font Pincészet 2018-as Irsai Olivér bora győzött. A rozék versenyét a soltvadkerti Eredet Pincészet kékfrankosa nyerte. A vörösborok közül a borotai Koch Borászat 2017-es kékfrankosa viselheti a megye bora címet. A feltörekvő borászatok közül a hajósi Sziegl Pince kapta a legjobbnak járó elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában