Bács-Kiskun

2019.04.02. 11:30

A gyors és szakszerű beavatkozás életet ment

Egy-egy napos elméleti képzést szervezett a kecskeméti, majd Baján a megyei, illetve a vajdasági önkormányzati és önkéntes tűzoltók számára a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség.

Gulyás Sándor

A korszerű eszközök használatát a gyakorlatban is megtanulják

A résztvevők Szemlits Gyula instruktor közreműködésével sajátíthatták el, miként lehet a leghatékonyabban és a legbiztonságosabban kiszabadítani a sérülteket az új típusú járművekből.

A képzés tavaly indult Szabadszálláson, ahol a helyi és a környékbeli településeken szolgálatot teljesítő önkormányzati, valamint hivatásos tűzoltók bővíthették elméleti, illetve gyakorlati tudásukat. A kezdeményezést a szövetség a terveknek megfelelően az egész megyére kiterjesztette.

A modern autók, köszönhetően az elkészítésükhöz felhasznált anyagok és technológiák folyamatos fejlesztésének, biztonságosabbak lettek, de egy esetleges baleset során a nagy szilárdságú anyagok és berendezések megnehezítik a sérültek kiemelését.

– A közlekedésben egyre többször találkozhatunk alternatív hajtású járművekkel is. Ezek lehetnek tisztán elektromos, illetve hibrid hajtásúak. A nagy teljesítményű akkumulátorokkal, illetve speciális alkatrészekkel ellátott autók, a hagyományos „társaikhoz” képest, megannyi veszélyt jelentenek tűzoltóink számára – mondta el hírportálunknak Kristóf András, a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke.

A korszerű eszközök használatát a gyakorlatban is megtanulják

– A mentésnél legfontosabb szempont, hogy a sérült egy órán belül kórházi ellátást kaphasson, így életkilátásai az átlagoshoz képest nagyságrendekkel megnőnek. Ez az úgynevezett aranyóra több részből tevődik össze. Az első a balesettől az első egység kiérkezéséig eltelt idő, ami magába foglalja a jelzést, a riasztást és a vonulást is. A második szakasz maga a mentésre fordítható idő, a harmadik pedig a sérült kórházba szállítása. Az áldozat kiszabadítására általában 20-25 perc áll rendelkezésre. A beavatkozás idejét csak a megfelelő ismeretek birtokában tudják leszűkíteni a tűzoltók. Az idő rövidsége nem mehet a sérült rovására. Az elsődleges cél, hogy a baleset áldozata a mentés során ne szenvedjen további sérülést – emelte ki Kristóf András.

A tanfolyam második részére, a gyakorlati továbbképzésekre, a nyár elején kerül sor, mikor is a tűzoltók kipróbálhatják, illetve megismerhetik a legújabb típusú, akkumulátorról üzemeltethető feszítő-vágók működését, hogy az eszközöket a későbbiekben a különböző baleseti szituációkban alkalmazni tudják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában